DURAK FINDIK, YENİ TOMRA MAKİNELERİ İLE OTOMASYON GÜCÜNÜ ARTTIRIYOR
Beş ayrı fındık işleme tesisinde TOMRA ayıklama makineleri kullanan Durak Fındık, yeni teslim adlığı 5 adet TOMRA NIMBUS BSI+ makineleri ile otomasyon gücünü arttırıyor.
İki yıl üst üste Türkiye’de fındık sektöründe ihracat ciro liderliğini koruyan Durak Fındık, ihracat talebine daha yüksek ürün sağlamak üzere otomasyon yatırımları ile hem kapasitesini hem de gıda güvenliğini artırıyor. Fındık işleme için TOMRA ayıklama makineleri ve teknolojilerinden faydalanan Durak Fındık, son telim adlığı 5 makine ile Ordu, Samsun, Hendek-Sakarya’da bulunan tesislerindeki TOMRA makinelerinin sayısını 28’e çıkartıyor.
Yıllık 50 bin ton iç fındık üreten Durak Fındık, üretiminin yüzde 45’ini ihraç ederken yüzde 55’ini iç pazara sunuyor. Dünyanın en önemli çikolata markaları da dahil global üreticilerine fındık tedarik eden Durak için üretimde gıda güvenliği, öncelikli hedefler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Durak Fındık, otomasyonun avantajlarından yararlanarak üç vardiyada yüksek ürün kalitesi sağlamanın yanı sıra gıda kaybını azaltarak ve üretim kapasitesini arttırarak verimliliği de mümkün olan en üst seviyeye çıkartabiliyor.
Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Durak, yeni teslim aldıkları makineleri ile ilgili bilgi verirken; “2006’dan bu yana TOMRA ayıklama makinelerini kullanıyoruz. Üretim verimliliğimiz ile doğru orantılı olarak kapasitemizi de arttırıyoruz. Var olan müşterilerimize talep ettikleri standartlarda ürün sunarken yeni müşterilerimizi de portföyümüze katarak üretimim kapasitemizi yükseltiyoruz. Bu doğrultuda otomasyon yatırımlarımızı da kesintisiz sürdürüyoruz. TOMRA makinelerimiz ile aynı üretim seviyesini baz aldığımızda manuel ayıklamaya göre yüzde 15’lik ek verimlilik ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz. Ürün kalitemizi de müşterilerimizin sıkı kalite beklentilerini karşılamak üzere arttırdığından TOMRA makineleri, bizler için ideal yatırım oluyor” diye belirtti.
Açıklamasında korona virüsü nedeniyle yaşanan pandemi sürecine işaret eden Kadir Durak; “Gıda alanında otomasyonun önemini gördüğümüz çok farklı bir süreçten geçtik. Her büyük gıda üreticisinin tesislerini otomasyon ile güçlendirmesi gerektiğini zaten hepimiz biliyoruz ancak bu süreçte hali hazırda yatırım yapanlar ara vermeden üretime olması gereken seviyelerde devam edebildi. Covid 19 salgını süresince üretimimiz durmadı. TOMRA ayıklama makinelerimiz sayesinde çalışanlarımızı güvende tutarak ve gerekli önlemleri alarak üretimimize devam edebildik. Eğer tamamen manuel ayıklama yöntemi ile çalışsak her ne yaparsak yapalım alınacak önlemler neticesinde üretimimizi gereken seviyelerde korumamız mümkün olamazdı. Otomasyon tabi ki yaşadığımız bu olağanüstü durumdan bağımsız, her zaman avantaj sağlıyor. Tüketicilerin gıda kalite beklentisi de sürekli artıyor. Dolayısıyla ürün kalitesi ve üretim verimliliğini arttırmak için otomasyondan faydalanmanız bir zorunluluk” şeklinde açıkladı.
TOMRA Nimbus BSI+, oldukça ayrıntılı bir sınıflandırma kabiliyeti için hem yakın kızılötesi hem de ışığın görünür dalga boylarını kullanarak insan gözüyle görülebilen ve görülemeyen tüm ürün kusurlarını tespit ediyor. Bu özellik ile ayıklama makinesi, böcek yeniği, çürük, buruşuk ve küflü taneler dahil olmak üzere kabuklu yemişlerdeki kusurların en yüksek performansta tespitini sağlıyor. Biyometrik İmza Tanıma (BSI+) teknolojisi, yalnızca yabancı maddeleri değil, ürüne özel kalite kusurlarını en hassas şekilde algılayarak birbirinden ayırabiliyor. Böylece yüksek ana ürün ve yan ürün kalitesi rahatlıkla sağlanabiliyor.
Üç vardiya çalıştıklarının da altını çizen Kadir Durak; “Tüm ürün kusurlarının insan gözüyle görülebildiği varsayılsa bile manuel ayıklama iş gücünün her zaman yüzde yüz konsantrasyon ve verimlilik ile ürünü ayıklamasını bekleyemezsiniz. İşte bu nedenle de teknolojiye yatırım önem kazanıyor. TOMRA ayıklama makineleri ile sabit ürün kalitesi kesintisiz olarak sağlanabiliyor. Öte yandan makinelerimiz sayesinde manuel iş gücünden bağımsız olarak gece vardiyası yapılabiliyor. Bu da kısa hasat ve üretim süresinde tesislerimizin etkinliğini arttıran başka bir avantaj oluyor” diyerek ekledi.
Kadir Durak; “Yeni teslim alacağımız TOMRA Nimbus BSI+ ayıklama makineleri de dahil Ünye’de ve Samsun’daki tesislerimizde ikişer, Sakarya kavurma tesisimizde 9, Hendek kırma tesisimizde 15 adet TOMRA makinemiz olacak. Yeni makinelerimizin 2020 Haziran’da kurulumu tamamlanacak” dedi.
Kabuklu yemiş üreticilerinin natürel ya da kavrulmuş tüm ürünlerin ayıklanmasında TOMRA Nimbus BSI+’ı tercih ettiklerine değinen TOMRA Food Türkiye Satış Müdürü Ahmet Koçyiğit; “BSI teknolojimiz, günümüzde kullanılan çoklu spektral kameraların geldiği son nokta. Sektördeki en geniş dalga boyunu patentli poligon ayna tekniğimiz sayesinde en yüksek tarama hızı ve çözünürlükte tanımlarken geliştirdiğimiz özel yazılım, benzersiz bir başarı ile ayıklamayı gerçekleştiriyor. BSI teknolojisi sayesinde, incelenen ürünlerin nem, yağ oranı gibi çeşitli biyolojik karakteristiklerini ve değişimlerini tanımlamak mümkün” açıklamasında bulundu. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.