DOLAR 34,6567
EURO 36,3201
ALTIN 2.939,09
BIST 9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 13°C

Enerji ve Sanayi Bakanlıklarından Aydınlanma Sektörüne Destek Mesajı

27.12.2019
A+
A-

12.Uluslararası Aydınlatma ve Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi İstanbulLight, Ticaret Sahnesinde düzenlenen ‘Aydınlatmada Enerji Verimliliğibaşlıklı oturumda Enerji ve Tabii Kaynaklar ve Sanayii Bakanlığı tarafından ‘Aydınlatma Sektörünedestek mesajı verildi. Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Oğuz Can, öncelikli olarak bir yol boyunca emin adımlarla yürümesi için sektörün kalite, standart ve sertifikasyon konularında bir oto kontrol oluşturmasının önemli olduğunun altını çizdi. Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Mehmet Bozdemir ise “2020 denetim ve gözetim planını sektöre göre şekillendirmek istiyoruz. dedi.

 

İstanbul Fuar Merkezi’nde 21 Eylül’e kadar devam edecek olan 12. Uluslararası Aydınlatma ve Elektrik Malzemeleri Fuarı İstanbulLight, Ticaret Sahnesi’nde düzenlenen ‘Aydınlatmada Enerji Verimliliği başlıklı oturumda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Oğuz Can ve Sanayi Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Mehmet Bozdemir, bağlı bulundukları bakanlıkların aydınlatma sektörüne yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı. Oturumun ev sahipliğini ise Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) Başkanı Fahir Gök yaptı.

Gök, “Enerji dendiği zaman kaynak, üretim maliyetinin yanı sıra bir de çevre maliyeti var.” diyerek  enerji verimliliğinin çevreye de dolaylı katkı sağladığının vurguladı.  Gök ayrıca Türkiye’nin aydınlatma sektörü olarak üretim ve ihracat üssü olma gibi bir şansı bulunduğunu dile getirerek, “Aydınlatma sektöründe 4-5 yıl önce 1 milyar dolar olan ithalat bugün neredeyse 500 milyon dolar. Bir Aydınlatma Merkezi projemiz var. Bu projenin çatısı   altında uluslararası belgelendirme hizmeti veren bir laboratuvar, ürün ve proje tasarımını destekleyen AR-GE Merkezi, tüm paydaşların farklı konu başliklarında bir araya gelebileceği toplantı ve eğitim platformu yanında, aydınlatma sektörüne atık yönetimi hizmeti verebilen  merkezi kuracağiz.” dedi.

Slayt2

Türkiyede tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 25.9u aydınlatma kaynaklı

Türkiye’de tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 25.9’unun aydınlatma kaynaklı olduğunu söyleyen  Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Oğuz Can, öncelikli olarak yol boyunca emin adımlarla yürümesi için sektörün kalite, standart ve sertifikasyon konularında bir oto kontrol oluşturmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye’de 2017 yılı sonunda net elektrik tüketim miktarının 247.9 milyar kw/saat olduğunu belirten Can, “Bir konutta tüketilen elektiriğin yüzde 20’si sanayide tüketilen elektiriğin de yüzde 10’u aydınlatmaya ait. Türkiye gelişmekte ve saniyeleşmekte olan bir ülke olduğu için bu tüketim her yıl yüzde 5-6 oranında artıyor. Sokak, park-bahçe, genel aydınlatmalarında da 2017 yılı sonu verilerine göre tüketim miktarı 4 milyar kw/saat bu nedenle elektrik tüketiminde aydınlatma göz ardı edilemez.” dedi.

Yerli üretim ve yeni nesil aydınlatmaların desteklenmesi Kalkınma Planı’nda yer alıyor

Türkiye Cumhuriyeti 11. Kalkınma Planı’nın hedefinde verimlilik ve rekabetçilik olduğunu sözlerine ekleyen Can, “Kalkınma planımıza göre yerli üretimin ve yeni nesil aydınlatmaların desteklenmesi, daha verimli, kendi enerjisini üreten binaların yaygınlaştırılması, karayollarında akıllı ulaşım sistemlerinin desteklenmesi, kamu binalarında enerji verimliliği projesinin uygulanması gibi başlıklarımız bulunmakta. Ayrıca genel aydınlatmada kullanılan armatürlerin verimli armatürler ile değiştirilmesi de Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı içerisinde yer almakta. 1 milyon 150 bin adet olan sokak aydınlatmalarının ledli olmak üzere yenileri ile değiştirilmesi çalışmamız bulunuyor. Bu arada sanayide verimlilik artış projelerine destek veriyoruz. Bugüne kadar 47,5 milyon T.L. destekte bulunduk. Destekte bulunduğumuz işletmelerden 35’i led uygulaması yapıyor. Bunların proje sayısı 46.” diye konuştu.

Yerli üretici bilinçlendirilmeli

“Merdiven altı ile gerçek üreticiyi” ayırmak lazım diyen Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Mehmet Bozdemir, “2020 denetim ve gözetim planını sektöre göre şekillendirmek istiyoruz. dedi. Piyasa denetimlerini dijitalleştirdiklerini söyleyen Bozdemir, “ LED esaslı ürünlerde tkin bir denetim yapmaktayız. Bu yıl 22 milyon led ampul üzerinde denetimimiz oldu. Amacımız ürünlerin zamanında güvenli olarak piyasaya sürülmesi. İthalatçımızı ve yerli üreticimizi bilinçlendirmemiz lazım. Bizim veri paylaşımına ihtiyacımız var.  Bu nedenle sektörle işbirliği içinde olmamız gerekmekte.” şeklinde konuştu.

 

Sektöre yön verecek uzmanlar yetiştiriyoruz

Sanayi Bakanlığı olarak 2018’e kadar genel denetim mekanizması yürüttüklerini ancak gözetim mekanizması üzerine çalışmadıklarını söyleyen Bozdemir, özellikle sektöre yön verecek uzmanların yetiştirilmesinde önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Sektöre yön verecek uzmanların ve denetçilerin yetiştirilmesinde bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bozdemir, aydınlatma sektöründe test ve sertifikasyon alt yapısında yetersizlik olduğunun altını çizerek sadece TSE laborutuvalarının değil STK’ların, üniversitelerin laboratuvar alanlarının kullanılarak alanın genişletilmesi gerektiği konusunda görüş bildirdi. “İnsan kaynağınız ne kadar etkinse hizmet kalitenizde o kadar etkin olacaktır.” diyerek sözlerine devam eden Mehmet Bozdemir, “Sektörle sorunlar ve çözümler için çok sık bir araya gelmemiz gerektiği gibi bakanlıklar arasında da diyalogların da çok iyi olması gerek. Son olarak AGİD’e sektördeki çalışmalarından ve desteklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Informa Markets hakkında:

Informa Markets farklı endüstri ve uzmanlaşmış pazarların ticari faaliyetlerini yürütmelerini, yenilikçi girişimlerde bulunmalarını ve büyümelerini destekleyen platformlar geliştirmektedir. Portföyü; aralarında Sağlık Hizmetleri ve İlaç Ürünleri, Altyapı, İnşaat ve Emlak, Moda ve Hazır Giyim, Turizm, Yiyecek ve İçecek, ve Sağlık ve Beslenme sektörlerinin de bulunduğu çeşitli pazarlarda 550 uluslararası B2B organizasyon ve markadan oluşmaktadır. Geliştirdiği yüz-yüze fuarlar, uzmanlaşmış dijital içerikler ve aksiyonlanabilir veri çözümleri vasıtası ile tüm dünyadaki iş ortaklarına birbirleri ile etkileşime geçme, tecrübe kazanma ve yeni iş fırsatlarını değerlendirme fırsatları sunmaktadır. Dünyanın önde gelen fuar organizasyon firması olarak, çok çeşitli uzmanlaşmış sektörleri canlandırıyor, onlara yeni iş fırsatları sağlıyor ve yılın 365 günü büyümelerini mümkün kılmaktadır. Daha fazla bilgi için: www.informamarkets.com Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: