DOLAR 34,6526
EURO 36,3251
ALTIN 2.938,16
BIST 9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 13°C

İNSANSIZ HAVA VE KARA ARAÇLARININ SÜRÜ HALİNDE GÖREV YAPMASINI SAĞLAYACAKLAR

28.06.2020
A+
A-

İş birlikçi robotlar (İHA ve İKA’lar) ile otonom keşif, güdüm ve seyrüsefer projesinde Yıldız Teknopark’ta faaliyetlerini sürdüren Yıldız Kuluçka şirketlerinden Polonom Robotics ana yüklenici şirketlerden biri oldu. Bu projede SelviTech ile iş ortaklığı yapacaklarını söyleyen Polonom Robotics kurucu ortağı Doç.Dr. Sırma Yavuz, insansız kava ve kara araçlarının sürü içerisinde iş paylaşımı, farklı sensör verilerinin birleştirilmesi, ortak taktik ve davranış algoritmaları geliştirilmesini içeren bu projenin 36 ayda teslim edilmesinin planlandığının altını çiziyor.

 

Türkiye, yapay zeka destekli insansız hava kara araçlarının sürü halinde, GPS olmayan ortamda ve tam otonom olarak görev yapacağı bir sistem oluşturmak için düğmeye bastı. Projeyle, kara ve hava araçlarının kendilerine has operasyonel avantajları en verimli şekilde kullanılması hedefleniyor. Bu kapsamda keşif ve gözetleme görevleri için sürü içerisinde iş paylaşımı, farklı sensör verilerinin birleştirilmesi, ortak taktik ve davranış algoritmaları geliştirilecek.

 

Projenin yönetimi, ortaklarla yapılacak çalışmaların planlanması ve zamanında tamamlanması gibi konularda, Savunma Sanayii Başkanlığı ile yürütülecek tüm iletişim ve teslimatlarda ana sorumlunun Polonom olacağını söyleyen Polonom Robotics kurucu ortağı Doç. Dr. Sırma Yavuz, ana yüklenici olarak diğer yapacakları işleri ise şu sözlerle anlatıyor:

“Kara araçlarının tümü ve bir hava aracının GPS bağımsız haritalama, konum belirleme, otonom keşif ve seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi bizim görevlerimiz arasında. Bunun dışında haberleşme, görüntü kıymetlendirme, görsel navigasyon gibi konularda projedeki diğer partnerlerimiz ağırlıklı olarak çalışıyor olacak. Sistemin bütününde tasarım, entegrasyon ve test aşamalarında partnerlerimizin tümüyle ortak çalışmalar yürüteceğiz.”

Projenin 36 ay sürmesinin planladığını söyleyen Doç.Dr. Yavuz, bu sürenin sonunda testlerin tamamlanarak projenin, Savunma Sanayii Başkanlığı’na tesliminin yapılmasının hedeflendiğinin de altını çiziyor.

BAŞVURU VE HAZIRLIK AŞAMASI

Polonom Robotics, 2017 yılında Doç.Dr. Sırma Yavuz ve Dr. Erkan Uslu tarafından Yıldız Kuluçka ’da kuruldu. Kuruldukları günden bu yana  şirket, tüm projelerinde fikrin oluşumu, fon bulunması, proje yazımı- yönetimi ve yürütülmesi, paydaşların bir araya getirilmesi, çıkacak fikri ve sınai hakların yönetimi, bunların ekonomik katkıya dönüşmesi ve ticarileştirilmesi konusunda Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi ’den destek aldı.

‘İş birlikçi robotlar ile otonom keşif, güdüm ve seyrüsefer’ projesine 2018 yılı haziran ayında yayınlanan Savunma Sanayii Ar-Ge Geniş Alan Çağrısı (SAGA) kapsamında başvurduklarını söyleyen Doç. Dr. Sırma Yavuz, “Bu çağrı kapsamında yer alan ‘Robotik Teknolojileri Geliştirilmesi’ konusu bizim çalışma alanlarımız ve firma hedeflerimiz ile çok uyumlu olduğu için bu başlık altında önerimizi oluşturmaya karar verdik” diye konuşuyor. Yavuz, projenin içeriği itibarı ile geliştirilecek teknolojilerin çoğunluğunun Polonom’un çalışma alanlarıyla uyumlu olduğu için projeyi önerirken diğer partnerleriyle birlikte Polonom’u ana yüklenici olarak planladıklarının da altını çiziyor. Yavuz, bu ana yüklenici olarak projede SelviTech ile iş ortaklığı yapacaklarını da sözlerine ekliyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile projenin tüm detaylarının ve projede yer alacak ortakların rollerinin çok sayıda toplantı ile değerlendirildiği ve şekillendiği titiz bir süreç yürütüldüğünü belirten Yavuz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Projenin resmi başlangıcı bu yılın şubat ayı idi, pandemi sürecine rağmen ilk aşamada tamamlanması planlanan literatür araştırması zamanında tamamlandı ve ön tasarım aşaması da birkaç ay içinde tamamlanmış olacak. 2021 yılının ilk aylarında temel fonksiyonları platformlar üzerinde denemeye başlamış olmayı hedefliyoruz.  Projenin 36 ay sürmesi planlandı, bu sürenin sonunda testlerin de tamamlanarak Savunma Sanayii Başkanlığı’na tesliminin yapılması hedefleniyor.”

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: