DOLAR 34,6526
EURO 36,3251
ALTIN 2.938,16
BIST 9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 13°C

ŞİRKET İÇİ TEHDİTLERİ BELİRLEMENİN 7 YOLU

29.12.2019
A+
A-

Şirket çalışanlarından kaynaklanan veri ihlallerinin oranı 2018 yılında da yükselişe geçti. Dış tehditlere karşı kendilerini korumaya çalışan birçok şirketin veri sızıntılarını kendi çalışanlarının ihmallerinden dolayı yaşaması ise durumun tehlikesini gözler önüne seriyor. Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, şirketlerin iç tehditler konusunda dikkat etmesi gereken 7 durumun olduğunu belirtiyor.

 

Slayt1-40.jpgŞirketler dışarıdan tehditlere karşı verilerini korumak için çoğu önlemleri almaya çalışsa da asıl tehlikelerle içeride karşılaşabiliyor. Organizasyon yapılarında çalışanlardan kaynaklı veri ihlallerinin yaşanması şirketleri zor duruma sokabiliyor. Geçmiş yıllara oranla 2018 yılında da şirket çalışanlarının ihmallerinden kaynaklı veri sızıntılarının ileri seviyelere çıktığına dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, şirket içerisinden gelen tehditleri belirlemenin 7 yolunu paylaşıyor.

  1. Yakın zamanda işten ayrılacak olan çalışanınız varsa: Şirket içerisinde ayrılık kararı almış ya da başka bir iş teklifini değerlendirme sürecine girmiş bir çalışanız varsa önceliğiniz verilerinizin güvenliği olmalıdır. Bir şirketin yaşamak istediği en son şeyin ayrılan bir çalışanın başka bir şirkete özel verileri götürmesi ve bundan dolayı pozisyon elde etmesi olacağını belirtmek gerekiyor. Bu yüzden çalışanın işten ayrılırken beraberinde verileri dışarı çıkarmayacağına emin olmalısınız. Verilerin güvenliği açısından insan kaynakları ile hukuki danışmanlarınızın belirleyeceği ve her iki tarafı da koruma altına alacak esasları belirlemeniz gerekiyor.
  1. Çalışanınız yetkisi olmadığı bir dosyaya erişmeye çalışıyorsa: Şirket içerisinde çalışanların sahip oldukları roller ile erişebilecekleri veriler netleştirilmelidir. Eğer bir şirket çalışanı sahip olduğu rolün içeriğinde olmayan bir dosya ya da veriye erişmek için şüpheli hareketlerde bulunuyorsa bu duruma dikkat etmelisiniz. Çalışanları ait olmadıkları ağ içerisinde verilere ulaşmaya çalışırken görmek, güvenlik uzmanının şüpheli iç tehdit uyarısı yapmasına neden oluşturabilir. Bu uyarıları dikkate alarak çalışanların yetkisi dışındaki verilere karşı ulaşmasını engellemelisiniz.

1569404419_irket_____i_Tehditleri_Belirlemenin_7_Yolu__1_

  1. Şifreli verileri indiren çalışanlarınız varsa: Herhangi bir tür şifreleme kullanan çoğu şirket, günlük log kayıtlarında veya güvenlik yönetim platformunda şifreleme verilerinin rolünü işaretler. Ayrıca, şifrelenmiş verilerin şifrelenmemiş verilerden daha fazla sürücü alanı kapladığından genellikle saklanan verilerin miktarını kayıt altında tutar. Bu durumdan dolayı muhasebe çalışanınızın şifrelenmiş bir Terabaytlık veriyi neden indirdiğini ve sonrasında şifrelediğini de sormak gerekebilir. Şifreli veri indirenlerin bir gerekçesi olması konusunda fikirlerini dile getiren Gürsel Tursun, şirket içerisinde büyük hacimli şifreli verilerin indirilmesi durumunda şüphe duyulması gerektiğini belirtiyor.

  1. Kısa süreli çalışanlarınız işten ayrılıyorsa: IT uzmanları ve insan kaynakları uzmanları bir konuda hemfikir olabiliyor. Çalışanlar çok iyi olsalar da, genellikle birkaç kez uyarıldıklarında, işten çıkarıldıklarında ya da kovulduklarında farklı davranmaya başlarlar. İşten çıkacak olan kısa süreli çalışanlar, bir ürüne, hizmete veya yeni bir iş koluna yardım etmiş olabilir ve bu nedenle o işin meyvelerini şirketten çıkarken yanlarında almaya hak kazandıklarını iddia edebilirler. Bundan dolayı tüm veri tabanlarını indirdiklerine şahit olabilirsiniz. Kısa süreli çalışanları aktif olarak izlemeye ve verilere muhtemel erişimlerini sınırlandırmayı unutmamalısınız. İşten ayrılacak olan çalışanlarınızda olduğu gibi böyle durumlarda da insan kaynakları ve hukuki danışmanlarınız ile kapsayıcı esasları oluşturmaya gerek duymalısınız.

  1. Başka iş rollerine gönüllü çalışanlarınız varsa: Şirketinizin güvenlik operasyon merkezinde IT yöneticinizin acil bir iş durumuna karşı gönüllü yardımcı olmak isteyen çalışanınız olabilir. Bu gayet şirket içi yardımlaşma ve destek için önemli bir pozitif çıkarım da olabilir. Ancak konu verilerin gizliliği ve koruması olunca bu pekte güvenilir bir durumu oluşturmaz. Yanlış görev çalışması şirketinizin gizli verilerini dışarı sızdırabilir.
Man holding mini adapter for laptops and flash memory

Man holding mini adapter for laptops and flash memory.

  1. Verileri USB belleklere indiren çalışanlarınız varsa: Veri hacimlerine ek olarak, sistemler ve yönetim konsolları veri indirmek için kullanılan cihazın türünü ayırt edebilir. Ancak güvenlik ekiplerine biraz duraklama yaşatabilecek indirme hedefleri arasında USB bellekler veya harici sabit sürücüler bulunuyor. Kolayca taşınabilir ve fiziksel olarak gizlenebilir oluyorlar. Eğer önemli olarak gördüğünüz bir veriyi bu cihazlardan birine aktaran bir çalışanınız varsa bunun nedenini sorgulamanız gerekebilir.

  1. TOR ya da VPN kullanan çalışanlarınız varsa: Bazı çalışanlar kendilerini gizlemek veya kişisel olarak tanımlayıcı bilgilerini gizlemek için yollar ararlar. En sık başvurdukları yöntem ise kullanıcılara arama, tıklatma ve indirme işlemlerinin ardından herhangi bir trafik analizine karşı da koruma sağlayan isimsiz tarama için tasarlanmış TOR tarayıcılarının yanı sıra, kullanıcıya bolca gizlilik sağlayan özel VPN’lerdir. Bu uygulamaların endişe verici şekilde çalışanlar arasında yaygın olduğuna dikkat çeken Gürsel Tursun, şirketlerin güvenlik önlemleri için bu konuya karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.

Komtera Teknoloji Hakkında:

1569403666_Komtera_Teknoloji_LogoKomtera Teknoloji, 20 yılı aşkın tecrübesiyle, bilginin güvenliği ve gizliliği konusunda mevcut/potansiyel zafiyetleri ve risk/tehdit unsurlarını ortadan kaldırmak üzere alanında uzman bilgi güvenlik çözümleri üreticilerinin distribütörlüğünü yürütmektedir. Bu çözümler birbirleriyle entegre olabilen ve KOBİ’lerden büyük işletmelere kadar farklı ihtiyaçları karşılayabilecek çözümlerdir.

Bu bağlamda Komtera Teknoloji çatısı altında; Firewall, uç nokta güvenliği, web uygulama güvenlik duvarı, mobil cihaz kontrolü, e-posta güvenliği, web güvenliği, saldırı önleme, kimlik yönetimi ve iki faktörlü doğrulama, veri tabanı güvenliği, veri şifreleme, zafiyet yönetimi, kullanıcı denetimi ve kontrolü, veri sızıntısı önleme, ağ erişim kontrolü, güvenlik olay yönetimi gibi farklı çözümler bulunmaktadır.

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: