DOLAR 34,7784
EURO 36,7823
ALTIN 2.946,32
BIST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Yağmurlu
İstanbul
17°C
Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 13°C
Çar 12°C
Per 10°C

COVİD-19 Sonrası Dünyada İNOVASYON Fırsat Günleri / Müjgan ÇETİN

15.06.2020
A+
A-

Bu ay sizlere, Mart ayı itibariyle ülkemizin de yoğun etkilerini yaşadığı COVİD-19 pandemisinin yarattığı İnovasyon fırsatlarını yazmak istedim. Ben içerisinde yaşadığımız bu günleri; hayıflanacağımız, derdimize dert katacağımız, karamsar günler olarak görmüyorum. Aksine; iyice netleşen ihtiyaçlarımıza çözüm üreteceğim fırsat günleri olarak görüyorum.

İhtiyaçlar bazen başka şeylerin altına gömülü olur veya dikkatimizi dağıtan o kadar çok yan etki var olur ki, gerçek ihtiyaçları ve sorunları bir türlü göremeyiz. Bunu bir başka sebebi de; tabi ki bizlerin işletme körlüğü olarak da bilinen, uyarana alıştığımız için fark edememe, görememe, anlayamama durumumuzdur. İçerisinde yaşadığımız bu günleri FIRSAT GÜNLERİ olarak adlandırmamın sebebi bu…. Bence bu günlerde, her türlü ihtiyacımız netleşti. Reklamın, yaratılan kuru gürültünün veya bizim türlü sebepler ile dağılmamız ile bir türlü göremediğimiz fırsatlar apaçık ortaya çıktı. Bütün dünya insanlığı olarak, hepimiz yaşamsal ihtiyaçlarımız üzerinde anlaşmaya bile vardık…. Ben yeniden sıralamak istiyorum bu ihtiyaçlar listesini…. Önce sağlık, sonra sağlıklı beslenme sonra ekonomik gelir, sonra eğitim ve sonra sosyalleşme…. Benim listem bu…. Sizlerin başka öncelikleri ve  sıralaması var ise bana iletişim bilgilerimden yazabilirsiniz…

İşte bu netlik içerisinde bütün bu yalın insanlık ihtiyaçlarının apaçık görünür olması en büyük fırsattır diye net biçimde ifade ediyorum. Tabi ki sonrasında İNOVASYON sorunlara finansal ve sosyal fayda sağlayarak çözüm üretmektir diyorum.  Bu kadar net ve iddialı ifade etmemin sebebi ise; 2015 yılından itibaren Türkiye Delegesi olarak yazımına  katkı sağladığım ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi standartlar serileri…..

Gördüğüm fırsatları sıralamadan önce  ‘İnovasyon nedir?. ’ sorusuna bu standartlar ışığında cevap vererek, devam etmek istiyorum. Herkes yaşadığı gibi tanımlıyor bu terimi…  Ar-ge ve ür-ge çalışması diyenler, iyileştirme ve geliştirme yapmak diyenler, buluş yapmak diyenler, teknolojik ürün olarak tanımlayanlar, hatta yaratıcılık diye tanımlayanları gördüm. Hatta İnovasyon için, kafasının üzerinde ampul ile dolaşan insanların şart olduğunu ve uçuk kaçık çılgınlığın inovasyona uygun olduğunu iddia edenler bile var aramızda…. Dünya’dan 160 üye ülkenin inovasyon uzmanları ile 5 yılda uzun tartışmalar sonucunda hazırladığımız tanımı öncelikle vermek istiyorum.

İnovasyon; finansal veya sosyal değerin gerçekleştiği veya yeniden dağıtıldığı yeni veya değiştirilmiş varoluştur.  Bu yeni varoluş; ürün, hizmet, süreç, model, yöntem vb olabilir. Yenilik ve değer ilgili tarafların algılamasına bağlıdır. Değeri önemli kılan, ifade edilen veya edilmeyen ihtiyaçların karşılanmasıdır.

Bu tanımda gördüğünüz gibi; bizleri aylarca evlerimizden çıkmadan işlerimizi ve ihtiyaçlarımızı karşılamak zorunda bırakan pandemi; uzaktan erişim teknolojiisini kullanan her türlü uygulamayı birden değerli kılmıştır. Nerede ise son 10 yıldır hayatımızda var olan,  uzaktan erişim teknolojileri, COVİD-19 ile birlikte birden tek kurtarıcımız olmuştur… Mart ayı sonu itibari ile uzaktan erişim ile kısaca;  e-alışveriş, e-iş, e-okul, e-sohbet, e-toplantı, e-eğitim, e-danışmanlık, e-fuar, e-konser, e-parti, e-tiyatro, e-müze gibi adlandıracağımız çok sayıda günlük hayatımızın ihtiyaçlarını karşılayan uygulamaya tanıklık ettik. Üstelik bu e-herşey’leri biraz da abarttık…

İşte ben de tam bu noktada sormak istiyorum. Uzaktan bağlandığımızda ekonomi, sosyalleşme v.b her türlü insani ihtiyacımız karşılandı ve değer gerçekleşmiş oldu mu? Yani soruyorum, İnovasyon gerçekleşti mi? Bence HAYIR… İşte bu sebeple, benim büyük heyecanla gördüğüm birkaç İNOVASYON fırsatını sizlerle paylaşmak istedim.

  • Corona sonrası ekonomiklik, verimlilik, etkinlik zorunluluğu içerisinde iken, aynı iş süreçlerini sadece ofis yerine ekran karşısında gerçekleştirmek inovasyon olabilir mi? Yapılan işin kontrolü, kalitesi, ücretlendirme politikaları, kira-servis-yemek maliyetleri, evde yaşanabilecek iş kazaları v.b konuları ne olacak? Değer sizce tam olarak gerçekleşti mi? Süreç İnovasyon’unu tamamlayabilmek için; İş süreçlerimizdeki bütünsel yenilik fırsatlarını belirlememiz ve  hayata geçirmemiz gerekmiyor mu? Ancak o zaman değeri önemli kılan verimlilik ve etkinlik gerçekleşmeyecek mi?
  • e-fuar, e-konser, e-müze v.b ara çözümlerde zoom, instagram veya diğer sosyal medya uygulamalarından faydalanarak, ürün ve hizmetlerimizi ekran karşısına geçip tanıtınca sizce İnovasyon gerçekleşti mi? Arttırılmış-sanal-genişletilmiş gerçeklik (AR/IR/ER)  ile ve yapay zeka, büyük veri, 3D ve drone  uygulamaları ile birleştirerek ürünlerimizi müşteride çalıştırmak, kabul testlerini ve servis / bakım işlemlerini yapmak, hem çalışanlarımızı hem müşterilerimizi koruyarak verimlik ve etkinliğimizi katlayarak arttırmamız gerekiyor mu? Yenilikçi ürünlerimizi pazarda tutundurmamızı sağlayacak inovatif hizmetlerimiz için yeni teknolojiler ile  yenilik fırsatlarını belirlememiz ve  hayata geçirmemiz gerekmiyor mu? Ancak o zaman değeri önemli kılan verimlilik ve etkinlik gerçekleşmeyecek mi?
  • Sağlıkta inovasyonunu gerçekleştirebilmemiz için, corona hariç sağlık sorunlarına ilişkin test sonuçlarını yorumlamak isteyen ve hastanelere gidemeyen hastalara, twitter üzerinden gönüllü hizmet sunan harika uzman doktorlarımız ile oluşan Sanal hastane hizmeti ile sizce inovasyon gerçekleşmiş oldu mu? Yoksa, bütünsel proaktif sağlık inovasyonunu sağlayacak giyilebilir teknolojiler v.b ile  yenilik fırsatlarını belirlememiz ve  hayata geçirmemiz gerekmiyor mu? Ancak o zaman değeri önemli kılan verimlilik ve etkinlik gerçekleşmeyecek mi?

Gördüğünüz gibi, İnovasyon  için daha çok fırsat var. İnovasyon tanımından göreceğiniz gibi, finansal veya sosyal değerin gerçekleşmesi  veya yeniden dağıtılması için yeni veya değiştirilmiş ürün, hizmet, süreç, model ve yöntemleri hayata geçirmemiz gerekiyor.  Tabi ki, öncesinde fırsat analizi yapmamız gerekiyor. Bu fırsat analizini yapar iken, kuruluşumuzun içerisinde bulunduğu duruma objektif biçimde değerlendirmeliyiz. Ayrıca; dünyanın içinde bulunduğu durum ile rakiplerimizin ve hedef kitlemizin durumlarını değerlendirmeliyiz. Sonrasında; değişen ihtiyaç ve öncelikleri bilinen teknolojilerle (uzaktan erişim, 3D, büyük veri, giyilebilir teknolojiler, drone  v.b) ürün ve hizmetlerimiz üzerinde uygulayarak kendimizi ve sunduklarımızı yeniliyebilir miyiz? Fırsatlarımız nelerdir?  İşte bu konuda ciddi ve acilen objektif analizler yapmalıyız diyorum. Çözülecek sorun var ise, İnovasyon içinde fırsat var demektir. Hadi başlayalım ve finansal ve sosyal değer üretelim…. İŞTE sorun, problem var ise, bizlerde de İLHAM var…. Hadi İNOVASYON yapalım…

 

Müjgan ÇETİN – İnovasyon Yönetimi Danışmanı

  Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: