DOLAR 34,7784
EURO 36,7823
ALTIN 2.946,32
BIST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Yağmurlu
İstanbul
17°C
Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 13°C
Çar 11°C
Per 10°C

E-İhracat Şirketlerin Sürdürülebilir Büyüme Kaynağı Olacak

14.07.2021
A+
A-

Pandemi döneminde e-ticaret sektörü yalnızca tüketicilerin temel mal ve hizmetlere ulaşmalarında değil, aynı zamanda işletmelerin bu dönemde ürünlerini veya hizmetlerini tüketiciye iletebilmelerinde kritik bir rol oynuyor. Yapılan araştırmalar tüketicinin alışveriş alışkanlıklarında yaşanan bu değişimin büyük oranda kalıcı olduğunu ve pandemi sonrasındaki dönemde de varlığını sürdüreceğini ön görüyor. Deloitte Digital tarafından açıklanan “Ekonominin Dönüştürücü Gücü: E-Ticaret Etki Analizi 2020 Raporu” sonuçlarına göre ise 2021 yılında küresel e-ticaret hacminin yüzde 14 artış göstererek 4,9 trilyon dolar seviyelerine çıkacağı tahmin ediliyor.

 

E-ticaretin, tüketicilere sunduğu kolay alışveriş imkanı, ürün çeşitliliği, fiyat uygunluğu ve zaman tasarrufu gibi kritik faktörlerin yanı sıra, önümüzdeki birkaç yıl içinde yaşanması beklenen bu büyümeler odağında sektörde, yüzde 20’nin üzerinde istihdam artışı kaydedilmesi de bekleniyor. Bu bağlamda e-ticaret sektörü ilerleyen dönemlerde de büyük iş imkanları sağlayan bir yapıya dönüşümünü sürdürecek.

Daha fazla firma e-ticaret ve e-ihracata yönelecek

Bu noktada birkaç yıl içerisinde, daha fazla firma, KOBİ ve girişim faaliyetlerini e- ticaret ve e-ihracat gibi alanlara yönlendirecek.  Bu da e-ticaret endüstrisindeki rekabetin daha da yoğunlaşacağı anlamına geliyor.

e-ihracat alanının deneyimli isimlerinden Brendfoni İş Geliştirme Direktörü Nicat Ahmadov yaptığı açıklamada, şirketlerin, girişimlerin ve KOBİ’lerin, yaşanan bu büyümeyi ve artan rekabeti yakından takip etmelerine ve bu doğrultuda planlamalarını yapmalarının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Gelecek ticareti neredeyse tamamen çevrimiçi satışlarla ilgili olacak. Önümüzdeki on yıllar, e-ticaret ve e-ihracata dahil olan tüm şirketler için son derece yüksek bir satış hacmine işaret ediyor. Bu satış hacimleri Brendfoni gibi pazaryerleri sayesinde tüm perakende satıcılarının sadece yurt içi pazarında değil yurt dışındaki pek çok pazarda da aktif bir şekilde yer almalarına olanak tanıyor. Brendfoni olarak Türk markalarını halihazırda 10 milyonu aşkın Azerbaycan müşterisi ile buluşturuyoruz.  2022 yılı itibariyle ise bu markaları 300 milyona yakın potansiyel e-ticaret müşterisinin bulunduğu BDT pazarıyla da buluşturmayı hedefliyoruz.”

Nicat Ahmadov şirketlerin e-ihracatı nasıl ele almaları gerektiğini ve yabancı pazarlarda nasıl rekabet edilebileceğini şöyle aktarıyor:

Hedef Pazarınızı, Beklentileri, Trendleri, Sezonları Sıkı Sıkıya Takip Edin

E-ticaret ekseninde gelişen e-ihracat, kıyasıya rekabetin sürdüğü ilgili pazarlarda şirketlerin başarılı olmaları için müşterilere ürün ve hizmetler sunmaktan daha öte bir yapı olarak dikkat çekiyor. Hedef pazarınızı, konumunuzu, seçeceğiniz kargoları/kuryeleri, teslimat sürelerini, beklentileri, yeni ürünleri, sezonları, trendleri kısacası ilgili tüm faktörleri dengelemek son derece önem taşıyor.

Web sitenizi Çok Dilli Hale Getirin

E-ticaret ve e-ihracatta tüketicinin marka ile etkileşime geçeceği ve marka deneyimini yaşayacağı en önemli kanal doğaldır ki web siteniz olacaktır. Bu yüzden şirketinize ait web sitesini çok dili hale getirmek kritik bir önem taşıyor. Ayrıca web sitenizi veya uygulamanızı basit ama dikkat çekici ve tüketicinin ihtiyacı doğrultusunda düzenleyin. Karmaşık öğeler, dikkat dağıtıcı renkler ve tasarımlar kullanmaktan kaçının. Ve kendinize şunu sorun “Sitede aramak istediğim ürünü kolayca bulabiliyor muyum?”

Teknoloji En Yakın Ekip Arkadaşınız Olsun

Teknoloji bu noktada e-ihracat yapan şirketin en yakın ekip arkadaşı olacaktır. E-ihracat faaliyetlerini geliştirmek, hedef kitlenizi ve hedef pazarınızı daha iyi anlamak için farklı teknolojik araçlara yatırım yapın. Gelişmiş analitik yazılımlar kullanmak, hangi ürünlerin en çok sattığını belirleme, dönemsel performansı doğru değerlendirme, kampanya kurgusunun etkinliği gibi durumlar için ürünlerin dağılımını belirlemede faydalı olacaktır. Teknoloji, tüketicinin talebini önceden tahmin etmenize ve buna hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Zamandan tasarruf etmemize olanak sağladığı ve insan çabasını en aza indirdiği için otomasyonu mümkün olduğunca kullanmakta fayda var.

Etkileyici Yerel Kampanyalara İmza Atın

Ayrıca şirket, ürün ya da hizmeti ile müşteri arasında bir deneyim yaratmak için ilgili pazarlarda yerel dille etkileyici bir kampanya yürütebilir, sosyal medya reklamlarına yatırım yapabilir, arama motoru reklamları yayınlayabilir, ürünün veya hizmetin profesyoneller tarafından deneyimlemelerini sağlayabilir ve sosyal medyada aktif bir şekilde paylaşımlar yapabilir ve daha yaratıcı uygulamalar içerisinde yer almayı planlayabilirsiniz.

Uluslararası Ödeme Hizmeti Sunan Şirketlerle Çalışın

Uluslararası ödeme hizmeti sunan bir şirket ile çalışmaya özen gösterin. Araştırmalar, ödeme verileri etkili bir şekilde ayıklanır ve doğru kullanılırsa, işletmelerin yetkilendirme oranlarını optimize etmek ve geliri artırmak için daha akıllı kararlar vermelerine olanak tanıdığını ortaya koyuyor.

İlgili Pazarlara Ulaşmanın Kestirme Yolu Pazaryerleri Olabilir

Yukarda bahsettiğimiz adımlar ciddi bir yatırım isteyen ve zaman alan süreçleri kapsıyor. Şirket/marka olarak daha hızlı geri dönüş almak ve daha kolay bir şekilde yabancı pazarlara adım atmak istiyorsanız takip edebileceğiniz bir adım daha var. İlgili ülkelerin ciddi trafik yoğunluğuna sahip en büyük pazaryerleri ile iş birlikleri yapmak bu noktada değer taşıyacaktır. Örneğin; Amazon, Etsy, Allegro, Cdiscount, Tmall, Zalando, Aliexpress gibi platformlar üzerinden ağırlıklı olarak Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu pazarlarına, Azerbaycan ve BDT bölgesine ise Brendfoni gibi markalarla çalışmak ilgili pazarlara ulaşmanın en kestirme yolu olabilir. Burada hem kendi sitenize yatırımı sürdürürken olası pazaryeri entegrasyonu da size gelir elde etmede ve markanızı tanıtmada büyük fayda sağlayacaktır. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: