EULER HERMES’TEN İHRACAT KAYBI UYARISI
EULER HERMES’TEN İHRACAT KAYBI UYARISI
- Euler Hermes, yayınladığı yeni raporunda 2020 yılının ilk çeyreğinde küresel emtia ticaretinde daralmanın, 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana yaşanan en sert daralma olduğunu belirtti.
- Raporda, bu yıl neredeyse hiçbir ülkenin ihracatında artış yaşanmayacağının altı çizilirken, toplam ihracat değeri bakımından en çok zarar görecek ülkelerin Çin, ABD ve Almanya olacağı tahmin ediliyor.
- 2020 yılını ihracat kayıpları açısından en kötü geçirecek sektörün enerji sektörü olacağının vurgulandığı raporda, enerji sektörünü metal ve otomotiv üreticilerine bağlı olarak ulaşım hizmetleri sektörünün takip edeceği belirtildi.
04 Haziran 2020 – Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, Covid-19 (Koronavirüs) salgınının ekonomik etkilerini değerlendirmeye devam ediyor. Yayınlanan son rapora göre 2020 yılının ilk çeyreğinde küresel emtia ticaretinde yaşanan yüzde 2,5’lik çeyrek dönem küçülmesi, 2009 yılının ilk çeyreğinden beri görülen en sert daralma.
2020 yılının ikinci çeyreğinde daha da sert bir daralma yaşanabileceğine dikkat çekilen raporda, 2019 yılıyla karşılaştırıldığında bu sene, neredeyse hiçbir ülkenin ihracatta artış yaşamayacağı belirtiliyor. İhracat değeri bakımından en büyük toplam zararı görecek ülkelerin; 275 milyar dolar ile Çin, 246 milyar dolar ile ABD, 239 milyar dolar ile Almanya olacağı tahmin ediliyor. Rusya, İngiltere, Meksika, İspanya, BAE, Belçika ve Suudi Arabistan’ın da en yüksek ihracat kaybı yaşayacak ülkeler arasında olacağı öngörülüyor.
Yazılım, bilişim ve ilaç sektörü dışında tüm sektörler kayıp yaşayacak
Euler Hermes raporunda, 2020 yılını ihracat kayıpları açısından en kötü geçirecek sektörün, 733 milyar dolarlık ihracat kaybıyla enerji sektörü olacağının altını çiziyor. Enerji sektörünü 420 milyar dolar kayıpla metal sektörü ve 270 milyar dolar kayıpla otomotiv üreticilerine bağlı ulaşım hizmetleri sektörünün takip edeceği tahmin ediliyor. Makine, teçhizat, tekstil ve otomobil tedarikçileri alanlarındaki ihracatta da yüzde 15’ten fazla düşüş öngörülüyor. Raporda krizden zarar görmeyecek sektörlerin ise yazılım, bilişim hizmetleri ve ilaç sektörleri olduğu vurgulanıyor.
Raporla ilgili bir değerlendirmede bulunan Euler Hermes Türkiye CEO’su Ahmet Ali Bugay, “Mart ayında, Çin ekonomisinin yeniden faaliyete geçmesiyle, Çin’de ihracatta aylık yüzde 12,4’lük bir artış gerçekleşti, ancak Avrupa’da, bölgenin en büyük ekonomilerinin faaliyetlerini askıya almasından dolayı ihracat aylık yüzde 7,7’lik düşüşle büyük bir darbe aldı. Nisan ayında dünya GSYH’sinin yarısının karantina altında olması ve Çin ihracatının eksik talep nedeniyle tutukluk göstermesi nedeniyle ihracat kayıplarının ikinci çeyrekte dibi görmesi bekleniyor. Bu nedenle, küresel emtia ve hizmet ticaretinin bu sene sonunda kriz öncesi seviyesinin yüzde 90’ının üzerine çıkmasını beklemiyoruz. Bu da şirketler açısından ihracatlarının ciddi seviyede gerileyeceği anlamına geliyor” diye konuştu.
Raporla ilgili detayları linkten inceleyebilirsiniz.
Euler Hermes Hakkında
Euler Hermes, şirketlere yurt içi ve ihracat pazarlarında güvenli ticaret çözümleri sunarak karlı bir şekilde büyümelerine destek olmaktadır. 50’den fazla ülkede 5.800 çalışanıyla 40 milyondan fazla şirketi takip ederek güçlü bir bilgi ağına sahip olan Euler Hermes, müşterilerinin alacak riskini beraber yöneterek doğru pazarlarda kredibilitesi yüksek firmalarla çalışması için onları desteklemektedir. Günlük olarak takip ettiği şirketlerin toplam büyüklükleri küresel GSYİH’in %92’sini oluşturmaktadır. Ticari bir alacağın ödenmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kayıpları tazmin eden alacak sigortasının nihai amacı şirketleri büyük ölçekli kayıplara karşı korumaktır. Kayıp gerçekleştiğinde ise uzman küresel tahsilat ağı ve yerel avukatlık büroları sayesinde alıcı hangi ülkede olursa olsun, tahsilat yetkisini devralarak hukuki ve bürokratik tüm işlemleri ilgili ülkede müşterisinin adına doğrudan yürütüp müşteri ilişkilerini koruyarak olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Allianz Grup’un bir iştiraki olan alacak sigortasında dünya lideri Euler Hermes, AA kredi notuna layık görülmüştür. 2019 yılı konsolide cirosu 2.9 milyar Euro, dünya çapında firmalara sağladığı yıllık teminat tutarı ise toplam 950 milyar Euro’dur. Daha fazla bilgi için www.eulerhermes.com.tr, Twitter @eulerhermes ve LinkedIn adreslerini ziyaret edebilirsiniz. |
Bu değerlendirmeler aşağıdaki feragatnameye tabidir.
Geleceğe Dair İfadelerle İlgili Temkin Notu: Burada yer alan ifadelerin bazıları gelecekle ilgili beklentiler ve yönetimin mevcut görüş ve varsayımlarına dayalı ileriye dönük ifadeler olabilir. Bu ifadeler bilinen ve bilinmeyen riskler içerdiğinden bu durum, gerçek sonuçların, performansın veya olayların, bu ifadelerde belirtilen veya ima edilenden farklı olmasına yol açabilir. Metin içeriği gereği ileriye yönelik ifadelerin yanı sıra, “olabilir”, “olacaktır”, “olmalıdır”, “beklenmektedir”, “planlanmaktadır”, “amaçlanmaktadır”, “beklemektedir”, “inanmaktadır”, “tahmin etmektedir”, “öngörmektedir” veya “devam etmektedir” gibi kelimeler ileriye yönelik ifadelere örnek teşkil etmektedir. Gerçek sonuçların, performansın veya olayların, bu ifadelerde belirtilenden farklı olmasına yol açan sebepler, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla şöyle sıralanabilir: (i) genel ekonomik koşullar özellikle de Allianz SE’nin temel iş kolundaki ve ana pazarlarındaki ekonomik koşullar, (ii) gelişmekte olan piyasalar da dahil olmak üzere finans piyasalarının performansı, (iii) sigortalı zarar olaylarının ciddiyeti ve sıklığı, (iv) hastalık ve ölüm oranları ve trendleri, (v) kalıcılık seviyeleri, (vi) kredi temerrütlerinin boyutu (vii) faiz oranları, (viii) Euro-Dolar paritesi de dahil olmak üzere döviz kurları, (ix) değişen rekabet düzeyleri, (x) para yığılması ve Avrupa Para Birliği de dahil olmak üzere kanun ve yönetmeliklerdeki değişiklikler, (xi) Merkez Bankalarının ve/veya yabancı hükümetlerin politikalarındaki değişiklikler, (xii) şirket alımlarının etkileri ve ilgili birleşme konuları, (xiii) yeniden yapılanma önlemleri ve (xiv) genel rekabet faktörleri (her durum için yerel, bölgesel, ulusal ve/veya global bazda). Bu faktörlerin çoğunun terörist faaliyetlerin sonucunda meydana gelmesi veya kuvvetlenmesi daha muhtemeldir. Burada bahsi geçen konular zaman zaman Allianz SE’nin ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonuna sunduğu dosyalarda açıklanan riskleri ve belirsizlikleri de içerebilir. Grup, burada yer alan geleceğe dair bilgilerin güncellenmesi konusunda hiçbir yükümlülük üstlenmemektedir. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.