DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

HASTANELERE YÖNELİK SİBER SALDIRILARILAR %60 ARTTI

20.06.2020
A+
A-

Siber saldırganlar, popüler gündemden yararlandıkları için Koronavirüs temalı kötü amaçlı yazılımlar Koronavirüs ile aynı anda ve aynı bölgelerde yayılıyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün telemetrisine göre Mart ayında hastanelere yönelik tespit edilen siber saldırıların sayısı Şubat ayına göre neredeyse %60 oranında arttı. Bu, son 12 ay içinde hastanelere yönelik tespit edilebilen siber saldırılar arasında küresel boyuttaki en yüksek artış ve siber suçluların bu saldırıları başlatmak için salgından açıkça faydalandığı görülüyor.

 

Covid-19 küresel salgını ile birlikte hali hazırda sürekli saldırıya uğrayan hastanelere ve sağlık tesislerine yönelik fidye yazılımı saldırıları da dahil olmak üzere birçok siber saldırı artış gösterdi. Hastanelerin, kamu kurumlarının ve üniversitelerin veri kaybetme ve kritik sistemlere erişim konusunda daha bilinçli olması konusunda uyarıda bulunan Bitdefender Antivirüs’ün raporlarına göre son birkaç ay içinde doğrudan sağlık hizmetlerini hedefleyen siber saldırıların ve fidye yazılımı saldırılarının sayısı önemli ölçüde artış gösterdi.

 

Mart Ayında Saldırılar %60 Arttı

 

Bitdefender Antivirüs telemetrisine göre Mart ayında hastanelere yönelik tespit edilen siber saldırıların sayısı Şubat ayına göre neredeyse %60 oranında arttı. Bu, son 12 ay içinde hastanelere yönelik tespit edilebilen siber saldırılar arasında küresel boyuttaki en yüksek artış ve siber suçluların bu saldırıları başlatmak için salgından açıkça faydalandığı görülüyor.

 

Hastaneler çok çeşitli ve genel tehditlerle karşı karşıyalar ancak fidye yazılımı temelli saldırılar söz konusu olduğunda bu operasyonlarında en fazla hasara ve bozulmaya neden oluyor. Her şeyin dijital olmasından kaynaklı olarak, fidye yazılımları bilgisayarlara ve veri tabanlarına erişimi engellediği için hastane tarafından yapılacak hasta kabul etme, taburcu etme veya dijital herhangi bir faaliyet felce uğruyor.

 

Engellenen Saldırı Sayısı %73 Arttı

 

Bitdefender telemetrisinin de gösterdiği gibi hastanelere yönelik saldırılarda başarılı bir şekilde engellenen fidye yazılımı saldırılarının sayısı Şubat, Mart ve Nisan aylarında önemli ölçüde arttı. 2019 yılı boyunca hastanelerde tespit edilen ve engellenen fidye yazılımı saldırılarındaki en yüksek artış Ağustos ayında kaydedilmişti ancak Mart 2020’de engellenen fidye yazılımı saldırılarının sayısı neredeyse %73 artmış durumda.

 

Hastaneler, özellikle son birkaç ay içinde pandemi ile ilgili yeni prosedürler, önlemler ve yeni belgelerle karşı karşıya kaldıkları için saldırganların sağlık personellerini hedef aldıkları görülüyor. Saldırılar, genellikle kamu kurumlarını ve küresel sağlık kuruluşlarını taklit ederek kötü amaçlı URL’ler veya link eklerini açtırmaya yönelik, oltalamaya dayalı mail veya mesaj formundaki girişimler ile gerçekleşiyor.

 

Koronavirüs temalı tehditler son birkaç aydır bir norm haline gelmiş olsa da bu saldırı dalgasından nasibini alan sadece sağlık sektörü değil. Perakendecilikten turizm ve eğlence sektörüne, eğitimden kamu kuruluşlarına kadar hemen hemen tüm sektörlerde Koronavirüs ile ilgili kötü amaçlı yazılımlarda bir artış kaydedildi.

 

Koronavirüs Salgınının Arttığı Ülkelerde Siber Saldırılar da Artıyor

 

Bu tür saldırılar doğaları gereği popüler gündem ve medya konularından yararlandıkları için Koronavirüs temalı kötü amaçlı yazılımlar, gerçek dünyadaki virüs ile aynı anda ve aynı bölgelerde yayılıyor. Bitdefender Antivirüs’ün önceki telemetrisi, gerçek dünyadaki virüsünün Mart ayının ilk haftalarında Avrupa’yı en sert şekilde vurması ile saldırganların da siber saldırıları dağıtırken Avrupa’ya odaklandığını gösterdi. Sadece haftalar sonra, Covid-19 virüsü Amerika Birleşik Devletleri’ne yayıldıkça kötü amaçlı yazılım telemetrisi orada da yükselmeye başladı.

 

Laykon Bilişim ve Bitdefender Hakkında:

 

2016 yılının 3. çeyreğinden itibaren Bitdefender’in Türkiye Distribütörü olarak hizmet veren Laykon Bilişim, bilişim güvenliği alanında profesyonel ürün ve çözümleri ile çözüm ortaklarına satış ve destek veren bir teknoloji firmasıdır. Aynı zamanda 2018 yılı itibari ile lider güvenlik duvarı ve UTM sağlayıcısı WatchGuard’ın distribütörlüğünü üstlenen Laykon Bilişim, bilişim sektöründe 10 yılı aşkın süredir müşteri sadakati ve bayi kanalı yapılanması çalışmalarında bulunmuş uzman kadrosu ile güvenlik ve iş sürekliliği çözümleri tarafında kullanıcılarına yeni teknolojileri götürmeye devam etmektedir.

 

Bitdefender, 100’den fazla ülkeye değer katan anlaşmalar, distribütörler ve satış ortakları üzerinden çözümler sağlayan global bir güvenlik teknolojisi şirketidir. 2001 yılından bu yana, ödüllendirilen kurumsal ve bireysel bilişim güvenliği çözümleri üreten Bitdefender, sanallaştırma ve bulut teknolojisi alanında liderlik eden bir güvenlik sağlayıcısıdır. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: