İŞTE İLHAM 3. YILINI KUTLADI…
2018 Nisan ayında yayın hayatına başlayan İşte İlham, “Yeni Nesil Dijital İş Dergisi” mottosu ile çıktığı dijital yayıncılık yolunda 27. Sayısını yayınladı. Gönüllü bir grup girişimci kadın tarafından kurulan dergi, genel olarak, ihracatı, yerli üretimi, başarılı iş girişimlerini destekleyecek projeler için çalışmalar hedefleyen İşte İlham, klasik bir dergi olmaktan daha çok iş hayatında yenilikçi bir oluşum olma amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Salgın dönemi nedeniyle vereceği daveti ve düzenleyeceği basın toplantısını gelecek dönemlere öteleyen İşte İlham Ekibi adına, derginin imtiyaz sahibi Canay Gümüşlü Safi, ortaya çıkış ve bugünlere geliş hikâyesini, şu anki faaliyetlerini ve hedeflerini anlattı.
2017 yılının sonlarına doğru, bir fikirden ortaya çıkan ve bir grup iş kadının gönüllü çalışması ile amatör bir ruhla yayın hayatına başlayan İşte İlham Dergisi, bugün aylık ortalama elli bin indirme ve tıklanma oranı ile dijital platformlarda adını duyurmaya devam ediyor. İşte İlham İş ve Girişimcilik Dergisi’nin hikâyesini, hedeflerini daha detaylı dinlemek üzere İmtiyaz Sahibi Canay Gümüşlü Safi ile görüştük.
Derginin ana fikri nasıl ortaya çıktı ve neden İşte İlham?
2017 Sonlarında, dâhil olduğum bir inovasyon etkinliğinde, gençlerimizin yen projelerini dinlerken ve bilgi paylaşımları yaparken, aslında genel olarak yaş önemli olmaksızın, her kim olursa olsun, bir ihtiyacı karşılamak üzerine fikri, projesi, yeteneği olan girişimcileri buluşturacak, yerli üretimi, kooperatifleşmeyi özendirecek, yatırımcı-girişimci ilişkilerini, ya da müşteri-tedarikçi faaliyetlerini iyileştirici tüm gelişme ve haberleri toparlayıp ülke ve dünya gündemine sunabilecek dinamik bir ilham kaynağı eksikliğini gördük. Geçmişte ve şimdilerde olduğu gibi ve gelecekte de bu böyle olacaktır, insanlar mutlaka hayatlarını her alanında bir ilhama ihtiyaç duyarlar. Bu ya aileden biridir, ya da örnek alınan bir kanaat örneğidir. Ya da bir başka somut motivasyon kaynağıdır. Biz, el yeteneklerinden para kazanmaya çalışan bir ev hanımına da, yazılım konusunda eğitimli, bir oyun yazarı kardeşimize de, emekli bir tercümana da, üretmek isteyen herkese bilgi paylaşarak ilham kaynağı olmak istedik. Yola çıkış gayemiz ve koyduğumuz ismin anlamı budur.
Bize kendinizden ve İşte İlham ekibinden kısaca bahseder misiniz?
2000 yılında Endüstri Mühendisliği’ni bitirdikten sonra, Bilgisayar Mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisansımı tamamladım. Ardından İşletme doktorasına başladım. Tez aşamasına kadar geldim. Şu an öncelik sıralamasında biraz arkalarda olsa da, doktora eğitimini tamamlamak hedeflerimin arasında. 11 yılı otomotiv sanayinde olmak üzere, yaklaşık 13 yıl, çeşitli mühendislik ve orta düzey yöneticilik görevleri yaptım. 2015’te kurduğum mühendislik şirketi ile Kocaeli’nin İstanbul tarafındaki ilçelerinde bina ve iş yerleri için, güvenlik, uydu, telsiz ve santral sistemleri kurulumu başta olmak üzere çeşitli teknik destekler vermeye başladım. Bunun yanı sıra, firmalara proje geliştirme, girişimcilik, Ar-Ge konularında danışmanlık da yaptım. Şirketimiz aktif olarak görevine devam etmektedir.
Fakat gönlümde her zaman için, yayıncılık, basın yayın ile ilgili faaliyetlerde bulunma, aslında şöyle ifade edeyim, kendimi, gözlemlediğimi, başkalarının ihtiyaçlarını yazılı olarak ifade edebilme isteği vardı. Ve yazmayı, görevlerim esnasında da gerek işim için, gerekse hobi olarak sürdürdüm. İşte İlham’ın da oluşumu ile bu çabam, bu hevesim artık daha ağır basmaya başladı. İletişim ve gazetecilik kökenli olmadığım için hep öğrenen ve bir adım geriden giden biri olmak ufkumu açıyor. Bunu dezavantaj olarak tanımlamaktan daha çok, geliştirme alanı olarak görüyorum. Bu noktada yalnız değilim. Ekibimizde, birbirinden değerli gazetecilerimiz ve iletişim uzmanlarımız bulunmakta. Bunun yanı sıra, konusunda uzman akademisyen, iş insanı ve profesyonellerin de yazıları, makale ve araştırmaları ile dergimizde yer alması ayrı bir gurur ve güç vermekte İşte İlham’a. Gönüllülük esasını temel alan arkadaşlarımız, gerçekten büyük özveri ve hevesle, sınırsız bir çaba ile dergimizi daha da ileriye taşımak için mücadele etmektedir. Aslında, takımda, yanımda benden daha akıllı, daha eğitimli, daha deneyimli kişilerin olmasının bir avantaj olduğunu düşünenlerdenim. Yeter ki iyi niyet ve iş ahlakı olsun. Delegasyonu ne kadar doğru yaparsanız, size ihtiyaç o kadar azalır.
İki sene bitti. Bu sürede ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Bu zorluklara nasıl çözümler buldunuz?
Her ne kadar mühendis formasyonlu olsam bile, sektörel basının yaşadığı zorlukları yakinen gören biri olarak, yayıncılıkta yola çıkıldığında ne tür zorlukların bizi beklediğini, ekibim de, ben de, az çok biliyorduk. Yaşadığımız ilk zorluk, dergimizi baskılı hale getirmede, bizimle ekip olarak çalışacak uygun bir matbaa bulamamamızdı. Bunu lehe çevirip, hiç vakit kaybetmeden dijital platformlarda ilerlemeyi doğru bulduk. İlk aylarımızda Turkcell Dergilik ile yapılan iş birliği çerçevesinde, Dergilik uygulamasında yer almaya başlamıştık bile. Bize ilk yayın desteğini veren böylelikle Turkcell olmuştu.
İstihdam konusunda zorluklar yaşadık. Bunu da, gönüllülük esası ile çözdük. Bu yayının kaptanı, takımdaki her bir üyemizdir. Vakit ve nakit olarak özverimizle, şu an adını, haber ve reklam ajanslarında, dijital platformlarda duyuran bir yayın haline geldik. Bunların dışında, yayın ilkelerimizin katı ve net olması nedeni ile, asla polemik oluşturacak, kutuplaştıracak, ya da amaç dışı yayınlar yapmadık. Bizim için öncelik ülkemizin girişimciliğini, iş potansiyelini, ihracatını artırıcı yolda, gücümüz yettiği kadar ne yapabildiğimiz ve ne yapabileceğimizdir.
Yayın ilkelerinizi kısaca özetler misiniz?
Önceliğimiz, din, dil, ırk, cinsiyet, yaş, eğitim ayrımı yapmadan, siyaset üstü olacak şekilde, ülkemizin teknik bilgi ve becerisi ile, ekonomik gücünü artırıcı ve dolayısı ile, pahada ağır ama ağırlıkta hafif, katma değeri yüksek ihracatını yükseltecek her türlü bilgi alışverişinde (eğitim, basın, yayın, oluşum, vb.) yer almak, ve bu faaliyetleri, organizasyonları desteklemektir. Bu amaca hizmet eden bütün ilham kaynaklarını bulup çıkarmak ve duyurabilmek aşkı ile başlar her yeni günümüz. Tüm yayın ilkemiz bu doğrultuda kurgulanmıştır. Ülkemizin, devletimizin, aslında görüşü ne olursa olsun bu ülkenin ve insanlarının refah düzeyini artıracak tüm özel, tüzel kişiliklerin yanında yer almak ve faaliyetlerini duyurmak, yatırım ile girişimi bir araya getirebilmek, bizlere de büyük mutluluk ve gurur vermektedir.
Peki bundan sonra amaç ve hedefleriniz ile ilgili somut örnekler verebilir misiniz?
İşin özünde, yayıncılık ilkelerimizle örtüşen yayın ve etkinliklere ve projelere daha güçlü bir şekilde devam edebilmek yatmaktadır. Teknik olarak ise, haber bloğumuzu ve mobil uygulamamızı hayata geçirme çalışmalarımız devam etmektedir.
Şu an dünyada yazılı basın, daha çok dijital platformlara kaymaktadır. Bizim başlangıç formumuz dijital yayıncılık olsa bile, ilerleyen zaman diliminde, taleplere göre temsili miktarda bile olsa, belli bir oranda baskı çıkartmayı da hedefliyoruz.
Bunun yanı sıra dergimizin sosyal medyada da ağırlığını artıracak çalışmalar da planlamaktayız.
Bir de yaz aylarında bir edebiyat deneme bloğumuz da yayın hayatına başlayacak. Burada da, toplum için edebiyat sloganı ile, insanımızın geçirdiği zorlu süreçleri, hikayelerini paylaşma fırsatı oluşturmada biz de ekip olarak bir şeyler yapmaya çalışacağız.
Aslında, bizim çok önceden beri savunduğumuz uzaktan erişim desteği ile verimsiz sürelerin azaltılarak iş hayatında verimliliğin artırılması konusu ne yazık ki daha yeni yeni, bu pandemi nedeniyle anlaşılabilmektedir. Trafikte geçen süreler gibi zaman kayıpları olmaksızın herkesin kendi işleri ile meşgul olacağı bir yapıda çalışıyordu İşte İlham zaten başlangıçtan bu yana. Uzaktan erişimli iş etkinliklerini artırma amaçlı önemli konularda çeşitli seminer ve bilgi alışverişi etkinliklerimiz de olacak.
İki senedir, basında sessiz sedasız ilerliyor İşte İlham. Peki, hedeflerine daha hızlı ulaşmasına katalizör olacak bir ortaklık düşünüyor musunuz?
Görüşmemizin başında da belirttiğim gibi, biz gönüllülük esası ile yola çıktık ve bu şekilde de belki yolumuza devam edebildik. İşin içinde kendi ekonomik ihtiyaçlarımızı karşılama hedeflerimiz olsaydı, pek tabii ki şu an devam etmiyor olurduk bu hikâyeye. Bundan sonra da, yayın ilkelerimize bağlı kalacak şekilde bize uyum sağlayabilecek ve sektörde bu şekilde bilinen prestijli yayın kuruluşlarının dergimizin heyecanı ve amatör ruhuna büyük katkısı olacağını düşünüyor ve sadece bizle aynı heyecanı duyabilecek hamiler ile olacak ortaklıklara sıcak bakıyoruz. Zaten pandemi başlamadan önce ortaklık taleplerini değerlendirmeye başlamıştık. Fakat her sektörde olduğu gibi, salgın süreci bizim için de içimize dönme ve kendimizi değerlendirme süreci oldu. İlerleyen dönemlerde, bu görüşmelere tekrar başlayabiliriz.
Son olarak okuyucularınıza söylemek istedikleriniz nelerdir?
Her ay sabit olarak dergimizi indirip okuyan, bizlere geri dönüşler yapan, aktif olarak bloğumuzu takip eden bir okuyucu kitlemiz var. Bu kitle, yapmak istediğimizin ne denli doğru bir şey olduğunu gösteriyor bize. Yapmak istediğimiz, ilham veren iş örneklerini daha çok insana duyurup, başarılı daha çok iş birliklerinin mimarı olmak. Bu noktada, bireysel de olsa, şirketleri için de olsa, profesyonellikleri ile ilgili, işleri ile ilgili başarılı gelişmeleri bizlerle paylaşsın okurlarımız. Bizler de, çalıştığımız haber ajansları ile ve var olduğumuz bütün yayın platformları ile paylaşabilelim bu gelişmeleri. İnteraktif bir yayıncılık yapmaya çalışıyoruz. Bunun da fark edilmeye başlandığını söyleyebilirim. Yayın ilkelerimize uygun tüm haber ve gelişmelere açığız. Başarılı iş insanlarımızın ilham verici öykülerini yazmak bizim için büyük bir gurur kaynağı. Bizlere ulaşmak isteyen okurlarımız için www.isteilham.com.tr adresinde iletişim bilgilerimiz ve sosyal medya hesaplarımız bulunmaktadır. Herkese ilham dolu, yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen, nefes alabildiğimiz her ana şükrederek birbirimize destek olabileceğimiz günler dilerim. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.