DOLAR 34,7784
EURO 36,7823
ALTIN 2.946,32
BIST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Yağmurlu
İstanbul
17°C
Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 13°C
Çar 11°C
Per 10°C

Nestlé Türkiye’den İklim Değişikliği ve Gıda İsrafına Karşı Yeni Adım: “Artan Gıda Geleceğimizdir”

23.06.2020
A+
A-

Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi Nestlé, yaşam kalitesini artırmak ve daha sağlıklı bir geleceğe katkıda bulunmak amacı doğrultusunda önemli bir adım attı. Gezegenimizi korumak ve gelecek nesiller için daha temiz bir çevre bırakmak amacı ile sosyal teknoloji girişimi Fazla Gıda ile bütüncül atık yönetimi kapsamında iş birliği yaptı. Artan Gıda Geleceğimizdir sloganıyla yürütülen güç birliği sayesinde bugüne kadar 1.554 ton gıda israfı ve 735 ton karbon salımı engellendi, 900 bini aşkın artan ürün israf olmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

 

Dünyanın 187 ülkesinde varlık gösteren ve 114 yıldır ülkemizde faaliyetlerini sürdüren Nestlé, iklim değişikliği ve gıda atığı ile mücadele etmek için teknoloji çözümleri üreten bir sosyal girişim olan Fazla Gıda ile, bütüncül atık yönetimi kapsamında iş birliği yaptı. Bugün ülkemizde 4 fabrikasında 10 kategoride 800’ün üzerinde ürün sunan Nestlé Türkiye, Ağustos 2019 tarihinden beri yürüttüğü çalışma kapsamında, artan gıda ürünlerinin tamamını Fazla Gıda’nın uzmanlığıyla çevreye ve topluma geri kazandırıyor.

 

Artan Ürünler Hayvan Yemine ve Biyogaza Dönüştürülüyor

Nestlé’nin 2050 yılına kadar karbon salımını sıfıra indirme konusunda verdiği global taahhüt doğrultusunda hayata geçirdiği çalışmada, artan ürünler iki farklı yöntemle geri dönüştürülüyor. Ürünlerin yüzde 45’i Fazla Gıda’nın iş ortağı olan tesislerde gübre, yakılarak elektrik enerjisi ve kömür haline getiriliyor; biyogaz elde ediliyor. İkinci yöntemde ise ürünlerin yüzde 55’i Fazla Gıda’nın iş ortağı tesislerinde işlenerek hayvan yemine dönüştürülüyor. Üretilen hayvan yemleri, büyükbaş ve kümes hayvanlarının beslenmesinde kullanılıyor. Nestlé Türkiye’nin, “Artan Gıda Geleceğimizdir” sloganıyla Fazla Gıda ile yürüttüğü bütüncül atık yönetimi sayesinde şu ana kadar, 735 ton karbon salımı engellendi. Böylece 1.554 ton gıdanın israf edilmesinin önüne geçildi.

 

900 Bini Aşkın Ürün Bağışlandı

Yapılan iş birliği bir yandan çevreye dokunurken diğer yandan toplumsal ve sosyal fayda sağlıyor. Nestlé Türkiye’nin ürün bağışı prosedürlerinde yapılan güncellemeler kapsamında, 7-30 gün arası kullanma tarihi kalan ürünler, önceden onaylanan gıda bankaları, sosyal market ve aş evlerine ulaştırılıyor. Ocak 2020’de başlayan gıda bağışı süreci ile beş ayda 900 binin üzerinde artan gıda ürünü 1.000’in üzerinde ihtiyaç sahibi aileye ulaştırıldı.

 

Nestlé Cares Kulübü ile Çalışanların Paylaşımları Bağışa Dönüştü

Nestlé Türkiye’nin bütüncül atık yönetimi çalışmalarına, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Nestlé Cares Kulübü çatısı altında şirket çalışanları da dahil edildi. 1 Haziran’da çalışanlara, Fazla Gıda’nın eğitmenleri tarafından evde atık yönetimi konusunda kapsamlı bir eğitim verildi. Proje dahilinde, evdeki örnek atık yönetimi uygulamalarını 5 Haziran’a kadar sosyal medya hesaplarından paylaşan çalışanlar, Fazla Gıda’nın iş ortağı Gıda Kurtarma Derneği’ne bağış yapılmasını sağladı. Paylaşım yapan her bir çalışan için 3 adet gıda kolisinin bağışlandığı kampanya, çalışanların geniş katılımıyla gerçekleştirildi.

 

“Sıfır Hiç Bu Kadar Değerli Olmamıştı”

Nestlé Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Sungu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Nestlé olarak, yaşam kalitesini arttırmak ve daha sağlıklı bir geleceğe katkıda bulunmak amacımız doğrultusunda, bireyler ve aileler, topluluklar ve gezegenimiz için Ortak Değer Yaratan projelere öncelik veriyoruz. Bu kapsamda, “gezegenimizi korumak” ve gelecek nesiller için daha temiz bir çevre bırakmak amacı ile tüm dünyadaki faaliyetlerimizin çevreye olan etkisini azaltma, 2050 yılına kadar karbon salımını sıfıra indirme konusunda taahhütte bulunduk. Gezegenimizin geleceğini tehdit eden önemli meselelerinin çözümünde ise iş birliğine inanıyoruz. Bu doğrultuda bütüncül atık yönetimimiz için Fazla Gıda ile güçlerimizi birleştirdik.  Çevresel sürdürülebilirlik konusunda anlamlı bir fark yaratacak bu projede tüm Nestlé Türkiye ailesi olarak müthiş bir heyecanla çalıştık. Bu sayede, sorumlu üretim anlayışımızı kurum kültürümüzün bir parçası haline getirdiğimizi bir kez daha gördük. Bizim için ‘sıfır’ hiç bu kadar değerli olmamıştı.”

 

Gıda Atığının Yüzde 60’ı Önlenebilir

Proje ortağı olan Fazla Gıda’nın CEO’su Olcay Silahlı ise, yapılan iş birliği hakkında şu bilgileri verdi: “Bugün dünyada ve Türkiye’de insanların tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık %30’u çöpe atılıyor. Bu rakamın mali karşılığı, yaklaşık 280 milyar TL. Öte yandan iklim değişikliğine sebep olan karbon salınımının yüzde 8’ini gıda kaynaklı atıklar oluşturuyor. Global istatistiklere göre gıda atığının yüzde 60’ı, engellenebilir durumdayken çöpe atılıyor. Fazla Gıda, şu ana kadar çalıştığı iş ortaklarında yüzde 70 seviyesinde bir gıda kurtarma başarısına ulaştı. Nestlé Türkiye ile yürüttüğümüz bütüncül atık yönetimi sayesinde, bu başarıyı daha da artırmayı hedefliyoruz.”

 

Nestlé Türkiye Hakkında:

Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi Nestlé, 1875 yılında süt bazlı bebek maması Farine Lactee ile Türkiye pazarına girdi. 1909 yılında Karaköy’de ilk satış ofisini açtı, 1927 yılında Feriköy’de ilk fabrikasını kurdu. Nestlé, 1932’de ilk fıstıklı çikolatası “DAMAK”, 1984’te ilk çözünür kahve “NESCAFE” ve çocuklar için üretilen çikolata toz içecek “NESQUIK” gibi birçok kategoriye Türkiye’de öncülük etti. 1986’da ilk kahve kreması “COFEE MATE” ve 1989’da ilk hazır kahve karışımı “NESCAFE 3’ü 1 Arada” ürünleri ile yelpazesini geliştirdi. 2001 yılında Nestlé, Türkiye’de su pazarına “NESTLE PURE LIFE” ile girdi ve bunu 2006’da ERİKLİ SU ile birleştirdi. Nestlé, hem dünyada hem de Türkiye’de faaliyetlerini genişletmeye devam ederek, 2007’de Novartis Tıbbi Beslenme Birimi’ni ve 2012’de globalde Pzifer Nutrition’ı satın alarak SMA bebek mamasını çalışmalarına kattı ve operasyonlarına tıbbi beslenmeyi de ekledi.

 

Bugün Türkiye’de 10 farklı kategoride 800’ü aşkın ürünü ve 50’ye yakın markasıyla faaliyet gösteren Nestlé, Bursa’daki dört fabrikasında üretim ve ihracat faaliyetlerine devam ediyor. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: