DOLAR 34,6567
EURO 36,3201
ALTIN 2.939,09
BIST 9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 13°C

Stresi Azaltmada Doğru Nefesin Önemi

09.12.2019
A+
A-

Doğru nefes almanın hayatımıza kattığı önemli faydalarını detaylandırdığımız röportaj serimize devam ediyoruz. Doğru nefes alma teknikleri, faydaları ile ilgili bize ilngiç bilgiler veren nefes eğitmeni Aslı Şengül Aktaş bu sayımızda da bizlere doğru nefes almanın sağlığımıza etkilerini aktaracak.

Stresli olduğumuzda vücudumuzda ne gibi değişiklikler olur? Ve nefes nasıl müdahale eder?

Stresli durumlarda adrenalin ve noradrenalin hormonu salgılanarak, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi anında, yağları yakıp glikoza dönüştürür ve kendimizi koruyabilecek enerjiye ve güce kavuşmamızı sağlar. Ancak bu hormon fazla salgılandığı zaman, bağışıklık sistemimizde zayıflama görünmeye başlar, daha sağlıklı bir yaşam için stres hormonunun enerjiyi fazla ya da az vermesini dengelemek ve stresin hayatımızı olumsuz etkilememesi için stresi mümkün olduğu kadar azaltmak zorundayız. Bunun için önce farkındalığımızı artırmalıyız.

IMG-20191130-WA0023.jpgStresle başa çıkmak ve stresi yönetmek için birçok yöntem var. Bunların içinde en kolay başvurabileceğiniz yöntem nefestir. Bilinçli bir şekilde nefes alma şeklinizde yapacağınız değişiklik, davranışsal tepkilerinizde de daha esnek olmanızı sağlar. En önemli farkındalık budur belki. Nefes alışkanlıklarınızı yeniden düzenlemeniz gerekir. Ağızdan alınan nefesler sempatik ve parasempatik sinir sistemi arasındaki dengeyi de olumsuz etkiler. Mesela, anksiyete, yorgun ruh hali ve yorgun dağınık zihin, uykusuzluk, baş ağrısı, panik atak, bu olumsuz etkilerden sadece bir kaçı. İşte bu yüzden doğru nefes alışkanlığını edinmek için burundan alınıp verilen ve diyaframın da bu nefes eylemine katıldığı “Bütün Nefes”in öğrenilmesi gerekir.
Diyafram bölgesi ile birlikte alınan nefesler parasempatik sistemi de devreye sokarak, otonom sinir sisteminin dengeli bir şekilde çalışmasını sağlar. Alt beden kaslarıyla nefes alıp vermeye başladığınızda gereksiz yere stres hormonunun artışını da engellemiş olursunuz.
Stresli durumlarda stresinizi azaltmak için bir sandelye de dik oturur bir şekilde bir pozisyon alın, karın alt bölgenize odaklanın ve karnınızı şişirerek nefes alın, karnınızı içe çekerek nefes verin. Bir süre nefes alıp vermeye devam edin. Alıp vermeler arasında minik duraklar koyarak bekleyin ve nefesinizi al bekle ver bekle dörtlü döngüsüne çevirin. Bedeninizin diğer tüm kısımlarını gevşetin, kollarınız yerde ve rahat olsun.

Nefes egzersizleri için genelde en çok karın ve ciğerlerimizi kullanmamıza rağmen nefesi bütün vücudumuz gönderebiliyoruz, bu nasıl oluyor?

Kesinlike.. En çok kullandığımız organlar arasında Psoas(Pusuas) Kası yani Ruh Kası da bulunmakta. Leğen kemiklerimizi kökte birbirine bağlayan ve ayrıca diyaframa da bağlanan Psoas (Ruh Kası) kasını da bilgimize katınca karın bölgemizin keşfedilmeyi bekleyen pek çok sırrı bizleri beklemekte.

Nefes açısından baktığımızda bedenin alt bölgesi; ihmal edilen, nefes alıp vermenin içine katılmayan bir durumdadır. Yağlanmalar nedeniyle tembelleşen kaslar, sindirim organları, üreme organları, yaş ilerledikçe bedende sıkıntılar yaşanmaya başlar. Bu nedenlerle karın bölgemiz ve kolon -yani bağırsaklarımız- çok itina etmemiz gereken beden bölgemizdir.

Soru2.jpgBiz nefes eğitmenleri, nefes çalışmalarıyla her organımıza yönelik çalışabileceğimizi biliriz, öğrencilerimize ve danışanlarımıza bunu daima söyleriz. Kolon ve rektum bölgemiz, özellikle nefesin dinamiği içinde kolaylıkla hissedebileceğimiz ve yönlendirebileceğimiz bir bölgedir. Çünkü bu bölgede kuvvetli ve özel sinir ağı yapısı vardır. Diyafram nefesi ile diyaframı tam güce ve potansiyele geçirmeyi başardığımızda kişinin sağlık ve ruhsal durumunda pek çok şeyi değiştirebiliyoruz. Örneğin bağırsak tembelliği…

Psoas Nefesi çalışarak da kök bölge, bacaklar, üreme organları ve cinsellik konusunda ve ruhun dengesi için faydalı değişimler meydana geliyor.
Ayak bileklerinizin esnekliği Psoas kasınız için bir ölçü aracıdır. Hemen şimdi ayak bileklerinizin esnekçe 180 derece içinde hareket edip edemediğine bakın. Ayak bileği esnekliği için egzersiz yapın, özellikle su içinde yapmanızı tavsiye ediyorum, çok etkilidir.

* Korkularınız refleks halinde direk olarak Psoas kasını sıkıştırır. Bu negatif etkiyi nötrleştirmek için nefes ile birlikte mutlaka beden egzersizi yapın. Özellikle yetişme çağındaki çocuklar için travma sonrası nefes-beden çalışması yapmasını sağlayın ki gelecek yıllara taşımasın, önemli!

* Sağlıklı bir hamile olup, bebeği güçlü kaslarla taşımak istiyorsanız Psoas kasınız çok önemli. Hamilelik öncesinde fiziksel olarak mutlaka buna hazırlanmalısınız. Hamilelik sırasında Psoas kasınız, taşıdığı yük nedeniyle kısalır. Hamilelik sırasında ve sonrasında yaşadığınız kırılganlık ve depresyon ile direk bağlantısı vardır, bu yüzden hamilelikten başlayarak mutlaka nefes ve yoga çalışması ile kasınızı gevşetmeyi öğrenin.

* Karnınızı içe doğru çekme alışkanlığınızı bırakın. İçe çekmeye çalıştığınız için sertleşen karın kasınız, diyafram ve kasıkta gerginliğe yol açar, nefes kısıtlanır ve pelvise akan enerji azalır. Karnınızı içe çekerek duruşunuz; kuyruk sokumu, bel, omurga bozukluğuna yol açar. Leğen kemiği ve psoas bölgesi içinde su duran bir leğen gibi hissedilmelidir. Bu bölgeye boşuna kutsal kase denmemiştir. Düz bir göbekle daha çekici olduğunuzu zannederken, gerçek cinsiyet enerjinizi kaybedersiniz.

Peki, tavsiye etmek istediğiniz olmazsa olmaz nefes tekniğiniz var mı?

Tabiki, Round Nefes. Hz. Muhammedîn bir hadisi şerifi var; Nefsini bilen, Rabbini bilir. Biz bu sözü akademimizde “Nef(e)sini bilen Rabbini Bilir” şeklinde kullanıyoruz, neticesinde de kendimizi biliyoruz tabi bu Round Nefes Tekniği ile mümkün. Round Nefes, nefesi bütünselliğe ulaştırma tekniğidir. Bedenin içten başlayan bir nefes ile yanlara doğru itilmesi, kaburga bölgesinde açılım yapar. Bu sırada sırt ve böbrek bölgesinde oluşan genişleme ile tüm beden nefesin içine dâhil olur.

Soru3Düz üst akciğer nefesine alışmış olan beden, yanlara açılarak nefes alma sayesinde, karın bölgesinde tembelleşen kasları aktive eder. Bel, böbrek, karaciğer, mide, üreme organları, bağırsaklar gibi diyafram altında kalan organların nefes alanının içine katılması ile içten başlayarak dışarıya doğru bir balon gibi şişerek nefes almak, bütünsel nefese ulaştırır. Bütünsel nefes, üst akciğerin yarım gövde ile aldığı elektrik nefesten, manyetik gücü olan ROUND nefese geçiştir.
Kök çakradan başlayarak sakral, solar, kalp ve boğaz çakralarının alanlarını nefesin içine katmak, farkındalığın genişlemesini, bedenin etrafındaki enerji alanının güçlenmesini, torus alanın manyetik gücünün etken olmasını sağlar. Round nefeste merkez nokta kalptir. Kalpten başlayarak dışarıya doğru büyüyen nefes, birliğin bütünlüğün ve tam farkındalığın bedende tezahür etmesidir. Bu nefes kullanımı nefesin elektrik gücüyle birlikte manyetik gücünü de aktive eder.

IMG-20191130-WA0024Bedenimiz iki ayrı piramitin enerji alanı içindedir. Tepe çakra ve kök çakra merkezli bu iki piramit, Yin ve Yang gibi iki ayrı kutuptadır. Tepe çakra kozmosa, kök çakra yeryüzüne bağlıdır. Birisi bütünlüğe, birisi bireyselliğe yöneliktir. İkisinin birbirine zıt yönde dönmesiyle oluşan enerji alanının tam ortasında bir kanal üzerinde diğer çakralar dizilmiştir. Her çakranın bağlantılı olduğu duygu-düşünce durumları, bedenin ilgili bölgesinde enerji blokajları yapar.

Bedenimizin etrafında dönen Torus manyetik alanı bu yüzden dengeli ve düzenli şeklinde değildir. Dengeye geldiğimiz her nefes ile manyetik alanımız biraz daha temizlenir ve orijinal haline döner. Tepe çakrası ile kök çakra arasında merkez noktada kalp çakrası vardır. Kalbin taşıdığı yüksek manyetik alan, bedenin etrafındaki manyetiği de açıklar. Nefesin ritmi, kalp ile senkronize olduğunda büyük ve düzgün bir torus kafesi yaratır. Kalpten başlayan bir nefes almak, bedenin tüm uzantılarıyla iletişim kurmayı sağlar ve beden enerji hatlarını temizler.

Round nefes, kalpten başlayarak dışarıya doğru genişleyerek alınan döngüsel ve küresel bir nefestir. Bir dahaki röportajımızda çakralara detaylıca değineceğiz çünkü bunlar yaşamımızı şekillendiren önemli faktörlerdir.

Bunlar çok güzel bilgiler, siz de bir öğretmensiniz mutlaka stresli, yorgun olduğunuz dönemler oluyor, bu zamanlarda yapılabilecek en basit nefes ile gevşeme tekniği var mıdır?

Şimdi sizlere önereceğim teknik uykusuzluk, kaygı, sinirlilik, huzursuzluk, yüksek tansiyon gibi stresten kaynaklanan rahatsızlıklarınızı azaltacak ve yok edecek. Solunum sisteminizin temizlenmesine ve kuvvetlenmesine yardım edecek. Koroner damarlarınızdaki tıkanıklıkların yok olmasına yardımcı olacak. Vücudunuzu ve beyninizi canlandıracak. Böbrekleriniz karaciğeriniz üreme ve boşaltım organlarınıza canlılık kazandıracak.

Karın bölgesindeki tüm rahatsızlıkların ortadan kalkmasına yardımcı olacak.
Fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olacak. Sindirim ve bağışıklık sisteminizi iyileştirecek.
1- Sırtınız dik olacak şekilde rahatça oturun. Gözlerinizi kapatın ve dikkatinizi nefes alış-verişinize toplayın.
2- Nefes verişinizi sakince uzatmaya çalışın, karnınızı içe çekmenin yararı olacaktır. Nefes alırken bırakın karnınız şişsin, bu şişkinliği yavaşça göğüs kafesinize taşıyın.
3- Nefes verirken önce göğüs kafesinizi indirin sonra karnınızı, unutmayın iyi bir solunum nefesinizi iyice boşaltarak başlar. Bu solunumu kesintisiz yumuşak bir dalga seklinde yapmaya dikkat edin.
4- Nefes alırken karnınızdan göğüs kafesinize doğru, verirken göğsünüzden karnınıza doğru bir dalga Birkaç nefes sonra solunumunuzun nasıl da derinleştiğine inanamayacaksınız…

IMG-20191130-WA0016Geçen röportajlarımızda da birkaç nefes tekniği verdiniz şimdi de, yapacak olduğumuz bu tekniklerin başarılı olması için bir şart var mıdır?

Nefes tekniklerini başarıyla uygulamak için diyaframın aktif olması ve diyafram farkındalığının gelişmesi gerekmektedir.
Doğru nefes alamamak blokajların ana ve ilk nedenidir. Yaşamımızdaki en büyük blokaj nedeni “korkularımızdır”. Asansöre binmekten, yükseklikten, karanlıktan, mükemmel olamamaktan vs. çok çeşitli korkularımız var. “Korkunun evi böbreklerimiz. Stresin evi ciğerlerimiz.” Doğru nefes alamamadan dolayı blokajlar sırtımızda gerilim oluşturuyor.

Kısıtlı ya da sığ şekilde nefes aldığımızda zihnimize ve bedenimize gidecek olan enerji miktarını daraltırız. Aslında nefesin kısıtlanması düzenli olarak meydana gelmektedir. Örneğin, korktuğunuzda ya da üzgün olduğunuzda çoğunlukla nefesinizi tutmaya ya da kısıtlı nefes almaya başlarsınız. Kendinizi koruma gayreti içinde olduğunuz için bunu yaparsınız. Gerçekte tam tersi bir durum oluşur. Yani o an deneyimden kaynaklanan olumsuz duyguyu/enerjiyi bedeninizin içinde bastırırsınız. Bu da “hücresel” hafıza olarak adlandırmış şeye sebep olur. Kısaca olayın “enerji”si bizimle kalıp “enerji alanı” mızın bir parçası haline gelir.

Soru: Blokajlar derken… Biraz detaylandırır mısınız?

Blokajı tam olarak açıklarsak; Duygu ve düşüncelerimiz akmadığı zaman “Olumsuz Düşüncelere” hizmet etmeye başlar. Her şey diğerine hizmet etmek için vardır.
Akmayan duygu ve düsüncelerimiz de birçok sıkışma, düğümlenmelere sahip oldugumuzu farkederiz. Biz bunlara blokaj diyoruz. Gelişmemizde önümüzü tıkayan, yasam enerjimizi engelleyen, acı ve zorlukları sürekli deneyimleten, değiştiremediğimiz ya da değiştirmekte zorlandığımız tutukluk halleridir. Değiştirilemeyen hareketsiz duygular: sevinç, sevgi, şefkat gibi en yüksek anlamları bile ifade etseler yine de olumsuzluk yaratırlar, yaşam enerjimizi kaybetmemize yol açarlar.
Diyafram kullanımı kişinin bilip, bilmediği tüm blokajları açar, yeni bir yaşam sağlar. Diyafram kullanamayan insanlar bedende asit baz dengesini oluşturamaz. Daima yorgun ve halsizdirler. Beyin duygu ve hormon sistemlerini çalıştıramaz. Yeterli oksijen alınmadığı için mutsuz depresif sağlıksız yaşam sürerler.
Evet; diyafram adalemiz nefes almamızın %70 inden sorumludur. Çalışmayan veya eksik çalışan bir diyafram yetersiz solunum demektir. Beden sağlığı, Ruh sağlığı(duygular), Zihin sağlığı (akıl) açısından yeterli oksijen alamıyor ve beslenemiyor demektir.
Diyaframın geliştirilmesi için tek yol Akciğer kapasitesinin arttırılmasıdır. Akciğer kapasitesi arttırılırsa diyafram 2-12 cm arasında asansör hareketi yapar. Yani akciğerler 10 cm aşağı iner. Böylece akciğer hacmi 2.5lt den 4.5-5.5lt ye kadar genişletilebilir. BOL OKSİJEN SAĞLIKLI YAŞAMDIR. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: