DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Tekstilde Eski Günlere Dönebiliriz: Türkiye, 110 Milyar Dolarlık Alım Hacmine Sahip Küresel Markaların Radarında

17.06.2020
A+
A-

4 Haziran Perşembe gerçekleşen oturumun dördüncü gününde, ‘İthalata ‘Kırmızı Hat’ freni ! Sanayicileri nasıl etkiler?’, ‘Azalan ihracat için önlemler nelerdir?’, ‘Hangi sektörler e- ihracat ile ivme kazanacak?’, ‘Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle kampanyalar ile KOBİ’lerin ihracat olanakları nasıl geliştirilecek?’, ‘Kendi kendine yeten tarım politikaları nasıl şekillenecek? Tedarik zinciri nasıl sağlıklı işleyecek?’, ‘Yeni yatırım alanları: Biyoteknoloji, teletıp ve ilaç endüstrisi’ gibi konular Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü ve Yazar Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde Kurtsan Şirketler Grubu, Ortağı Meltem Kurtsan ,McKinsey & Company Türkiye Direktörü Can Kendi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in katılımıyla tartışıldı.

 

Kurtsan Şirketler Grubu, Ortağı Meltem Kurtsan, Kovid-19 ile birlikte sağlık ve turizm sektöründe önemli değişimler olacağını, özellikle sağlık sektöründe bütünsel sağlığın öneminin artacağını altını çizdi. “Birçok hastalık ruhumuzla ilgili. İnsan olarak doğa ile bir bütünüz ve doğadan kopmadan şifa aramamız gerekiyor. Günümüzde bu durum farklılık arz ediyor. Bitki dünyası ile ilaç sanayisi arasında bir kopukluk var. Fitoterapi eğitimleri ile bu kopukluğun ortadan kalkması mümkün. Günümüzde fitoterapi eğitimi alan doktorlar var. Bu süreç hızlanacak.” sözleri ile doğal ile birlikte yaşayarak insan ruhunun dinlendiği ve doğadan faydalanılarak tedavi olunan bir döneme girildiğini ifade etti.

 

Değişimin hissedileceği bir diğer sektörün turizm olduğunu belirten Kurtsan; 5 yıldızlı oteller ya da açık büfeler döneminin artık eskisi gibi olmayacağını, insanların çiftlik ve dağ evinde yaşamayı tercih ederek, eğitimli sınıfın kırsaldan işlerini yöneteceği, mevcut ve potansiyel salgınlar nedeniyle büyük şehirlerdeki aktivitelerin değerlendirilmeyeceği, doğal yaşamla bütünleşik bir yaşam modeline geçileceğini düşündüğünü ekledi.

 

 

Türkiye’deki Şirketler Dijital Pazarlama Yetkinliklerini Artırmalı

McKinsey & Company Türkiye Direktörü Can Kendi ise, Kovid-19 pandemisinin Türkiye için doğurabileceği fırsatlara dikkat çekti. Tekstil ve hazır giyimde küresel 11 bin alıcı ile yaptıkları araştırma sonuçlarını paylaşan Kendi, toplamda 110 milyar dolarlık bir alım hacmini temsil eden alıcıların yüzde 60’ının alımlarını Çin’den başka bir coğrafyaya kaydırmaya yakın olduğu sonucunun ortaya çıktığını söyledi. “Türkiye’nin de içerisinde olduğu Doğu Avrupa ile Amerika’daki alıcılar için de Orta Amerika’nın yeni alanlar olabileceğini tespit ettik.” diyen Kendi, Amazon ya da Alibaba gibi pazar yerlerine entegre olmanın önemine dikkat çekti.

 

Türkiye’deki şirketlerin dijital pazarlama alanındaki yetkinliklerini artırmaları gerektiğine dikkat çeken Kendi, ülkelerin koyacağı çeşitli bariyerler ile Türkiye’nin en çok yakındığı alanlardan olan beyin göçüne karşı bir fırsat olabileceğini ekledi. Türkiye’deki bir yazılımcının başka bir ülkeye gitmeden, aynı hizmeti Türkiye sınırları içerisinde verebileceğini belirten Kendi, pazarlama teknolojileri alanındaki yazılımlarda da Türkiye’nin güçlü olduğunu ve ilerleyen dönemde bu alanın da Türkiye için bir fırsat olabileceğini ekledi.

 

İzmir Ticaret Odası’ndan Bir İlk: Tıbbi Aromatik Bitkiler OSB

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da belirttiği gibi Türkiye için ihracatta en kötü dönemin geri kaldığının altını çizdi. Belli sektörlerde Avrupa Birliği başta olmak üzere, yurt dışı pazarlardaki talebin yeniden açılması ile hızlı bir toparlanma sürecine girileceğini düşündüğünü belirten Özgener, “Orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerindeki ihracatının toplam ihracat içerisindeki yerinin artırılması, bu alana yönelik yüksek ihtisas ve serbest ticaret bölgeleri kurulmasına daha çok önem verilmesi gerekiyor. Bu ürünlerin paylarını da artırmamız gerekiyor.” dedi.

 

Kovid-19 ile birlikte fuarların sanal ortama taşındığı, İzmir’de de sanal fuarcılık adına güzel bir başlangıç yaptıklarını hatırlatan Özgener, tarım sektörünün de Türkiye’de daha fazla teknoloji ile tanışması gerektiğini söyledi. Özgener; İzmir Ticaret Odası olarak Dikili’de 3 milyon metrekarelik bir alanda tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurduklarını paylaşırken, ayrıca 300 bin metrekarelik bir alanda da yetişecek ürünlerin sanayileşmesine fırsat sunacak bir yatırım alanı olacağını ekledi. Bu çalışmaları ile ilgili beklentilerinin 4 katı talep geldiğini söyleyen Özgener, ayrıca Kınık’ta yaklaşık 1600 dönümlük bir alanda tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirileceği bir OSB kurulacağını da duyurdu. Özgener, Tıbbi Aromatik Bitkiler OSB’nin Türkiye’de bir ilk olacağını vurguladı. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: