Tohum Otizm Vakfı’na “Altın Sosyal Baykuş” ödülü
Türkiye’de toplum sorunlarını en iyi anlayan ve tanımlayan araştırma projelerine verilen Sosyal Baykuş Ödülü’nü bu yıl da Tohum Otizm Vakfı kazandı.
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “Araştırmamızda bizi çok heyecanlandıran çarpıcı sonuçlara ulaştık. Önümüzdeki günlerde tüm kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin düzenlediği 2019 yılı Baykuş Ödülleri sahiplerini buldu. Four Seasons Bosphorus’ta düzenlenen geceye, Türkiye ekonomisine yön veren şirketler ve ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma şirketlerinin temsilcileri ve gazeteciler katıldı.
Tohum Otizm Vakfı tarafından, 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük araştırma şirketlerinden GfK Türkiye’nin desteğiyle yapılan araştırma birincilik ödülü aldı. “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi Araştırması”, Türkiye Araştırmacılar Derneği tarafından Sosyal Baykuş kategorisinde altın ödül kazandı.
Toplum sorunlarını en iyi anlayan ve tanımlayan siyasi ve sosyal araştırma projelerine verilen bu ödülü almaktan büyük onur duyduğunu vurgulayan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “Türkiye’de yaklaşık 1.3 milyon otizmli birey var. Aileleriyle birlikte bu sayı 5.5 milyonu aşıyor. Bugün dünyada her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor ve bu rakam her yıl artış eğilimi gösteriyor. Tohum Otizm Vakfı olarak 2003’ten beri çalışmalarımızı otizmli çocukların ve ailelerinin sağlık, eğitim, istihdam, bağımsız yaşam ve kaynaştırma gereksinimlerinin karşılanabilmesi ve toplumsal farkındalık ve kabullenmeyle otizmli bireylerin sosyal hayata katılımlarının sağlanabilmesi amacıyla sürdürüyoruz” dedi.
Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi Araştırması’nın son derece önemli veriler sunduğunu vurgulayan Özer, “İlkini 2015, ikincisini 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz araştırmanın üçüncüsünü bu yıl tamamladık. Araştırmamızda özellikle otizm farkındalığı ve bilinirliği konusunda bizi çok heyecanlandıran, çarpıcı sonuçlara ulaştık. Elimizdeki veriler otizm farkındalığı konusunda hangi alanlara çalışmalar yürütmemiz gerektiğine dair çok önemli bir ışık tutuyor. Önümüzdeki günlerde araştırmanın tüm detaylarını kamuoyuyla paylaşmaya hazırlandığımızı buradan duyurmak isterim. Bu vesileyle Tohum Otizm Vakfı’nın hep yanında olan destekçilerimize ve gönüllülerimize, bu araştırmada bize destek olan alanında dünyanın en iyisi konumundaki GfK Türkiye’ye şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
OTİZM NEDİR?
Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanır. Otizmin nedeni günümüzde hala bilinmemekle beraber genetik temelleri olabileceği, çevresel faktörlerle tetiklendiği görüşü hâkimdir. Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanı ve yoğun, sürekli eğitimdir.
TOHUM OTİZM VAKFI
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, otizmli çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kar amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinden beri çalışmalarına devam etmektedir.
GfK TÜRKİYE
GfK, insanların yaşam, düşünce ve alışveriş tarzlarını keşfetmek için 13 binden fazla uzman ile 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük araştırma şirketlerinden biridir. GfK sürekli olarak müşterilerinin, dünyada onlar için en önemli olan insanları yani; tüketicilerini, en iyi şekilde anlamalarını sağlamak için en son teknolojileri ve en güçlü metodolojileri keşfeder ve kullanır. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.