DOLAR 34,7784
EURO 36,7823
ALTIN 2.946,32
BIST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Yağmurlu
İstanbul
17°C
Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 13°C
Çar 12°C
Per 10°C

Kök Hücre Tedavisi ve Skolyoz Tedavisi

15.12.2019
A+
A-

Sağlık köşemizdeki bugünkü yazımızda, Kök Hücre Tedavisi ve Skolyoz Tedavisi hakkında Ortopedi & Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet ÖZYAZGAN bizlere önemli bilgiler verdi. 

Op. Dr. Ahmet ÖZYAZGAN Kimdir?

 

1978 yılında Gaziantep’te doğan Dr. Ahmet ÖZYAZGAN, Istanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi.

Kök Hücre Tedavisi, Genel Ortopedi Muayenesi, Spor Yaralanmaları ve Spor Cerrahisi, Mikro Cerrahi, Travma ve Savaş Cerrahisi, Artro Plasti ve Yüzey Değişim Cerrahisi, Vertebra (skolyoz ve fıtık ) Cerrahisi, Prp ve Biomoleküler Tedaviler, Kinezyoloji ve Yürüme Analizi, İlizarov ve Deformite Cerrahisi alanlarında yurtiçinde ve yurtdışında birçok operasyon gerçekleştiren Dr. Ahmet ÖZYAZGAN kendi muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Kök hücre tedavisi nedir, uygulama ne kadar sürer ve etkileri ne zaman görülmeye başlanır?

Kök hücreler vücudumuzu, organ ve dokularımızı oluşturan gerektiğinde başka hücrelere dönüşebilen, gerektiğinde çoğalabilen henüz dönüşüme uğramamış (Kan, Kemik, Kıkırdak, Tendon, Bağ, Sinir, saç, cilt vs) oldukça yetenekli ana hücrelerdir. Kök hücrelerin estetik ve cerrahi tıpta kullanım alanı genişlemeye devam etmektedir. Vücudumuzda birçok bölgede bulunurlar kanımızda bir miktar kemik iliği kaynaklı kök hücre, büyük kemiklerimizin içerisinde kemik iliği kaynaklı kök hücre ve en zengin kök hücre kaynağı olarak da yağ dokusu kaynaklı kök hücre göbek bölgemizde yoğun olarak bulunur. Vücutta bir doku hasarı oluştuğunda, yeni dokuya ihtiyaç duyulduğunda bu hücreler aktive olarak hasarlı bölgeye ulaşıp doku onarımı ve doku yenilenmesi sürecini gerçekleştirirler. Yağ kaynaklı kök hücre tedavisi sonrası ilk olumlu etkiler 3 hafta sonra görülmeye başlanır. Yağ kök hücreleri açısından vücudun en zengin bölgesi göbek yağlarıdır. Kök hücre tedavisi uygulanacak kişiye ameliyathane şartlarında genel anestezi altında mini liposuction yapılarak 100 – 150 cc yağ dokusu alınarak yine steril şartlarda kök hücreler ve yağ dokuları birbirinden ayrıştırılıp elde edilen kök hücre açısından zengin doku tedavi bölgesine enjekte edilmeye hazır hale getirilir. Bugün ki şartlarda hastadan tedavi için yağ alımı, santrifüj edilmesi ve uygulama ortalama 1,5 saat sürmektedir. Kök hücre tedavisi eklem problemleri yaşayan hastaların hastanede kalmalarına dahi gerek kalmaksızın hayat standartlarını yükseltmektedir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?

 

Skolyoz hastalığı özellikle genç hastalarda ciddi problem oluşturmaktadır. Normal, olması gereken bir omurga, dik bir pozisyondayken önden veya arkadan bakıldığında düz bir hat üzerindedir. Yandan bakıldığında da fizyolojik eğrileri vardır. Skolyoz hastalığı, omurganın üç farklı düzlemdeki eğriliğidir. Birinci düzlemi, önden veya arkadan bakıldığında omurganın sağa veya sola doğru olan bir eğriliğidir. İkinci düzlem, öne veya arkaya doğru olan eğriliklerin normal fizyolojik sınırlardan daha yüksekte olmasıdır. Üçüncü düzlem ise omurgada rotasyon adı verilen dönme hareketinin olmasıdır. Skolyoz denildiğinde üç farklı düzlemde omurganın deformitesi akla gelmelidir. Farklı yaşlarda farklı şekillerde görülebilir. Doğumdan itibaren başlayıp ölünceye kadar her yaşta görülebilen bir eğriliktir. Doğuştan görülenler konjenital/doğumsal skolyozdur. Omurganın gelişimsel süreci içerisinde omurganın bir kısmının oluşup bir kısmının oluşmamasıyla ortaya çıkar. Bazen bu omurga kemiğinin yarısı oluşur. Bazen iki kemik üst üste binip tek taraflı kaynayabilir. Bazen de fazlalık bir kemik ortaya çıkar ve omurganın üstünde ve altında eğrilikler meydana getirir.

Doğuştan olan eğrilikler çok ciddi bir problemdir. Çocuğun gelişimsel süreci içerisinde ergenliğe kadar, hatta boy uzaması tamamlanıncaya kadar geçen süreç içerisinde, ciddi anlamda bir eğrilik tablosu ortaya çıkar.

İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan ergenlik dönemi skolyozlarında altta yatan başka faktörler de olabiliyor mu?

 

Ergenlik dönemi skolyozu özellikle kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla 6-8 kat daha fazladır. Birçok nedene bağlı olarak omurganın bir bölgesinde büyüme yetersizliği meydana gelmektedir. Bunun nedeni, beynimizdeki bir bölgeden bir uyarının iletilmesidir. Bu uyarının sonuçları bulunmaktadır fakat bunun nasıl bir uyarı olduğu henüz tespit edilememiştir. Sonuç olarak omurga bir şekilde eğrilmekte ve ana eğrilik bölgesi oluşmaktadır.

Her ailenin yapabileceği basit teknikler vardır. Çoğu anne ve baba skolyozun belirtilerini çok geç fark etmektedir. Sırt bölgesinde olan eğriliklerde, genellikle dönme denilen hareketten dolayı kaburgalar sırtta bir deve hörgücü görüntüsü yaratır. Çocukların sırtındaki bu çıkıntıyı anne babalar üstünü değiştirirken veya banyo yaparken daha rahatlıkla görebilir.

Skolyoz ne zaman ameliyat edilmelidir?

 

Skolyoz, 40 dereceyi aşması halinde ameliyat edilir.

 

Hem aktif büyümesi devam eden hem de skolyoz açısı 40 dereceyi aşması halinde skolyozun ameliyat ile düzeltilmesi gereklidir. Açılar yükseldikçe ve skolyoz eğriliği arttıkça ameliyat biraz daha güçleşebilir. 80 derecelerin üzeri açılar bu tür iki aşamalı ameliyatları gerektirebilir.

Ameliyattan sonra korse tedavisi uygulanması hem cerrahın alışkanlığına, skolyozun uzunluğuna ve bölgesine hem de kişinin yaşına göre değişir. 15 yaş altında sırt ve yukarı bel bölgesi ameliyatlarında ve derecesi çok ve eğrilik sert olmayan vakalarda ameliyat sonrası korse kullanılmayabilir. Ancak bel ve kuyruk sokumuna kadar ameliyat edilen, yaşı ve kilosu fazla olan vakalarda 1-1.5 ay korse kullanılır.

Çocuklarda ideal skolyoz ameliyatı yaşı nedir?

 

İdeal ameliyat yaşları kişinin büyümesinin sonuna geldiği, kızlarda 13-14, erkeklerde 15-16 yaşlarıdır. Ancak kişinin büyüme karekterine göre bu yaşlar değişebilir.

Ameliyat sonrası kişiyi nasıl bir süreç bekler?

İlk 6 hafta korseli veya korsesiz aktif olunur. Yürüme, oturma gibi doğal günlük aktiviteler yapılır ancak ani hareketler, eğilme gibi hareketler kısıtlıdır. İkinci altı hafta, üç ay sonuna kadar yine bel, omurga hareketlerine dikkat edilir. Ancak gezme, dışarıda dolaşma, okula gitme gibi aktivitelere başlanır. Üçüncü aydan sonra kişi yüzebilir ancak altıncı ay bitene kadar yine dikkatli olmak gerekir. Kişi, bir yıl dolunca artık tamamen normal hayata döner, spor yapabilir.

Detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.

Website: www.pigeonvest.com

 

Whatsapp/Viber/Telegram: +905523456502

İşte İlham dergisi aracılığıyla gelen danışanlarımıza özel %10 indirim fırsatından yararlanın! Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: