Tibet’in Gençlik Pınarı / Safiye GENÇ
Merhaba sevgili okuyucularımız, bu sayımızda sizlere Tibet Beşlisi olarak da bilinen egzersizden bahsedeceğim. Benim daha önceden de bildiğim fakat uygulama yapmaya bir türlü fırsat bulamadığım bu hareketi geçtiğimiz hafta katılmış olduğum nefes eğitiminde ilk kez deneyimlemiş oldum. Tibetli rahipler tarafından binlerce yıldır uygulanmakta olan bu egzersizin amacı, beden ve ruhunuzun enerjisini dengelerken kaslarınızın ve iç organlarınızın çalışmasını iyileştirmektir. Daha genç bir görünüm, ciltte ve saçlarda canlanma, kırlaşmış saçlarda yeniden koyulaşma, düzenli ve sağlıklı bir uyku düzeni. Sabahları dinç ve canlı uyanmak, bel kemiği, eklem problemleri gibi ciddi romatizmalı rahatsızlıklardan ve ağrılardan kurtulmak, güçlü bir hafıza, fazla kiloların verilmesi, göz bozukluklarında düzelme, fiziksel güçte artış, duygusal ve zihinsel sağlık, uyum ve yüksek enerji sağlamak, bu listeyi sayfalar dolusu uzatabiliriz.
Tibet Beşlisini bu saymış olduğumuz faydaların yanı sıra bedende bulunan yedi enerji merkezini aktif etmede de kullanılır zaten bu enerji noktaları aktif olduğunda beden kendi sağlığına kavuşacaktır.
Bu enerji noktaları nelerdir?
Daha önceki sayılarımızda çakralar hakkında detaylı bir yazı dizimiz olmuştu. Arzu eden bu yazılarımızı geçmiş sayılarımızdan tekrar okuyabilirler. Fakat burada özetle çakralar hakkında şunları söyleyebilirim. Çakra, Sanskritçe bir kelimedir; bedende bulunan bir dizi dairesel enerji merkezine verilen addır. Çakra sistemi endokrin sistem ile doğrudan birbirlerine bağlantılıdır. İkinci çakradan itibaren her çakra bir salgı beziyle ilgilidir. Birinci ve yedinci çakralar ise endokrin sistemin fiziksel ve ruhsal düzenleyicileridir. Salgı bezlerinde ya da çakralardaki herhangi bir dengesizlik bir diğerinin de dengesini bozar. Her iki sistemden birine uygulanan tedavi, diğerine de yararlı olur. Çakralarımızı iyileştirirken bedeninizi de iyileştirmiş oluyoruz.
Tibet Beşlisi nasıl yapılır?
İlk hareketin haricinde her hareketin ilk bölümünde burnunuzdan derin bir nefes alıp 1 saniye nefesinizi tutuyorsunuz ve hareketi tamamlayana kadar yine burnunuzdan nefesinizi veriyorsunuz
Burada önemli olan ilk hareketteki dönüş sayınızdır çünkü başınız dönenene kadar yapmış olduğunuz dönme sizin başlangıç sayınızdır. Mesela 5 dönüşte baş dönmesi hissettiyseniz, diğer 4 hareketi de 5’er kez yapacaksınız. Hareketler 3, 5, 7 gibi tek sayılarda olmalı ve maksimum 21 tekrar olacak. Hareketler sabah aç karnına yapılacak. Her hafta 2 sayı artırılarak 21 tekrara kadar çıkılıp o sayıyla devam edilecek.
- Aşama: Bu aşama diğer dörtlüden farklı bir karakterdedir. Sufizmdeki sema dervişlerinin sema törenlerinde yaptıkları dönmeye benzer bir harekettir. Ayakta dik durup parmaklarınız kapalı, sağ eliniz aşağıya sol eliniz de yukarıya bakacak şekilde kollarınızı yana ve yere paralel olarak açıyorsunuz. Gözleriniz açık ve karşıya bakıyor, burnunuzdan düzenli nefes alarak saat yönünde dönüyorsunuz. Dönmeye başlamadan önce karşınızda bir noktaya sabit bir şekilde bakıp nefes alıyorsunuz ve o noktayı göremeyecek bir hale geldiğinizde bir yandan hızınızı arttırıp bir yandan da nefesinizi burnunuzdan veriyorsunuz. Bunu ara vermeden başınız dönene kadar yapıyorsunuz. Başınız döndüğünde iki elinizin avuç içlerini birleştirip iki kaşınızın ortasına koyup baş dönmenizin geçmesini bekleyebilirsiniz.
- Aşama: Rahat bir zeminde sırt üstü uzanıyorsunuz. Bacaklarınız bitişik. Kollarınız yanda, parmaklar bitişik, el ayaları yerde. İlk aşamada nefes alırken başınızı çeneniz göğsünüze doğru kaldırıyor, sonra bacaklarınızı yere dik olana kadar kaldırıyorsunuz. Nefesinizi 1 saniye tutuyorsunuz, sonra nefes verirken dizlerinizi düz tutarak başını ve bacaklarını yavaşça yere indirin. Tüm kaslarınızın gevşemesine izin verin ve sonra bu hareketi tekrarlayın. Tekrar sırasında solunum ritmine uyun ve bacaklarınız ile başınızı kaldırırken derin bir soluk alın ve indirirken ciğerlerinizi tümüyle boşaltın. Tekrarlar arasında, kasların gevşerken aynı ritimde nefes alıp vermeye devam edin.
- Aşama: Dizlerinizin üstünde dik ve bacaklar omuz hizasında açık dururken ellerinizle poponuzu alttan tutuyorsunuz. Başparmaklarınız açık ve yanlarda. İlk aşamada nefes alırken başınızı, öne doğru çenenizi göğsünüze değdiriyorsunuz. Daha sonra önce başınızı sonra tüm üst bedeninizi arkaya doğru eğiyorsunuz. Burada nefesinizi 1 saniye tutup, nefesinizi yavaşça verirken tekrar dik pozisyona dönüyorsunuz. Bu hareketi yaparken gözlerinin kapalı olmasına ve kendi iç dünyanıza yönelmeye dikkat edin.
- Aşama: Yere, bacaklarınız omuz hizasında açık, dik olarak oturuyorsunuz. Elleriniz her iki yanda kalça hizanızda olsun ve el ayalarınız yerde, parmaklarınız ayak yönünde pozisyon alın. İlk aşamada nefes alırken vücudunuzu yere paralel olana kadar kaldırıp masa pozisyonu alıyorsunuz, başınızı geriye atıyorsunuz. Kollarınız ve dizlerinizin altı yere dik olacak. Bu pozisyonda 1 saniye nefesinizi tutup, sonra nefes verirken ilk pozisyona dönüyorsunuz. Kendinizi bu pozisyonda yalnızca fiziksel olarak resimdeki gibi genişletin ve duygusal olarak güvende olduğunuzu hissetmeye çalışın.
5. Aşama: Yerde yüzüstü, parmaklarınız kapalı olarak eliniz yerde kollarınız yere dik, aya parmaklarınız bükülmüş olarak vücudunuz yere temas etmeden duruyorsunuz. Yüzünüz karşıya bakıyor, beliniz aşağıya doğru kavis yapmış bir şekilde yere doğru çökmüş pozisyon alın. Burundan nefes alırken, sanki el ve ayaklarınızdan yere yapışık ve belinizden bir iple yukarı doğru çekilir gibi, üçgen ya da ters V oluşturuyorsunuz. Aynı zamanda çeneni itip göğsüne dayıyorsunuz. Burada 1 saniye nefesinizi tutup, nefes verirken başlangıç pozisyonuna dönüyorsunuz.
SAFİYE GENÇ (safiyegenc@gmail.com) Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.