DOLAR 34,6567
EURO 36,3201
ALTIN 2.939,09
BIST 9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 13°C

Yıllara meydan okudu 60 yaşında Avukat oldu

22.11.2020
A+
A-

Aslen mesleği Kimyager olan Nazmi Akın, hayalini kurduğu mesleğe kavuşabilmek için mücadelesini bırakmadı ve 60 yaşında Avukat oldu.

Röportaj: Esra ÖZKAN

Asıl mesleği Kimyagerdi. Yıllarca çeşitli görevlerde bulundu ve fabrika müdürü olarak görevinde yükseldi. Bir taraftan çalışırken, diğer taraftan 2014-2019 yılları arasında 2. Üniversitesini tamamladı. Bir hukukçu olmayı isteyen Akın, 32 yıl sonra yeniden üniversite okudu. Stajını icra etmek için de emekliliğini istedi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamladıktan sonra 2019 yılında Banko Avukatlık & Arabuluculuk Bürosunda ilk stajını gerçekleştiren Akın, 2020 yılında stajyerliğini başarıyla tamamladığı büroda hayalini kurduğu mesleğe kavuştu. Gençlere örnek olan Nazmi Akın’ın başarı öyküsünü bir de kendisinden dinleyin:

 

Nazmi Bey biraz kendinden bahsedebilir misiniz? Üniversite serüveniniz nasıl geçti?

Rizeliyim. İlk ve orta öğrenim hayatım Rize’nin Pazar ilçesinde geçti. İzmir Namık Kemal Lisesinden sonra girdiğim Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden 1982 yılında Kimyager olarak mezun oldum. Askerlik vazifesi sonrasında bir süre özel sektöre ait bitkisel yağ, sabun, deterjan ve deri sanayiinde kimyager olarak çalıştım.

1988 yılında kamuya geçerek Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne bağlı Bolvadin/Afyonkarahisar’daki Afyon Alkaloidleri Fabrikasında araştırma, kalite kontrol kimyageri olarak; sonrasında da fabrika müdürü olarak görev aldım. Yaklaşık olarak 20 yıl genel müdürlük bünyesinde çeşitli unvanlarda çalıştım.

Avukatlık stajımı ikmal edebilmek için Ağustos 2019’da emekli oldum. Evli ve 4 çocuk babasıyım.

 Bunca yıldan sonra Avukat olma düşüncesi nasıl gelişti? Aileniz bu düşüncenizle ilgili neler dedi? Engellerle karşılaştınız mı?

İkinci Üniversite hayatım oldukça maceralı oldu. KTÜ den mezun olduktan sonra; üniversite bitiren çoğu gençlerin yaptığı gibi mezun olmanın verdiği rahatlıkla 1983 yılında tekrar üniversite imtihanına girdim. Tek tercih yapmıştım ve O yıl İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesini kazandım. Kayıt yaptırdım. Bir süre okula devam ettim. Sonra vazgeçtim ve askere gittim. Askerlik dönüşü çalışma hayatına atıldım.

2011 yılında çıkan aftan faydalanarak Gazi Üniversitesi’ne kayıt yaptırdım. Okula devam edemedim. Af kanuna eklenen bir madde ile giriş puanımın yüksek olmasının verdiği avantaj ile Hukuk Fakültesine kayıt olabilme imkanı doğunca 2014 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt yaptırdım. 2019 Temmuz ayında da mezun oldum. Stajımı tamamladım Baro Başkanlığı’nda yemin ederek avukatlık görevine başladım.

Ailem bu konuda beni çok destekledi. İlk başlarda gönülsüz idim ve biraz çekiniyordum. Eşim ve çocuklarım Ankara Üniversitesi Hukuk Bölümünde okumak bir imtiyazdır. Bu fırsatı değerlendir dediler ve beni cesaretlendirdiler. Okul döneminde de çok fayda ve desteklerini gördüm.

Yaşınız Avukat olmanıza engel olmadı. Bu başarınızın arkasındaki sır nedir? Avukat olabilmek için neler yaptınız?

Yeniden okumaya yaşım engel olmadı ama ilk defa bir sene kaybettim. Ben geçmişte de çok başarılı bir talebe idim. Fakat aradan geçen uzun süre de hem çalışkanlığımdan hem de kısa sürede kavrama yeteneğimden biraz kaybettiğimi hissettim.

En korkutucusu da bilgisayar kullanmaktan dolayı artık el yazısı yazmada zorlandığım ve yazımın ise bozulduğunu görmek oldu. Fakat fakülte biterken bu bozulmayı tamir etmiştim.

Bu işin varsa sırrı inanmak, sevmek ve kendine güvenmek gerekiyor. Avukat olmak için oldukça hevesli oldum. Bu yaştan sonra okunur mu diyenlere kulak asmadım. Benim ve çevremin iyi bir avukata olan ihtiyacını görünce daha çok çalıştım.

Ankara Barosu’nun bu gelişmelere tepkisi nasıl oldu?

Ankara Barosu bu konuda çok tecrübelidir. Zira bazı günler Hukuk Fakültesindeki derslerimizde 20-25 öğrenci aftan faydalananlardan oluşurdu. Hatta genç öğrenciler bizden bahsederken” afcı amcalardan biri “diye bahsederlerdi. Aynı sınıfta ders gördüğüm şu anda soyadını hatırlayamadığım Ömer Ağabey Ankara Hukuk Fakültesine 1963 yılında ilk kaydını yaptırmıştı. 2020’de o da mezun oldu.

Dolayısı ile bizim durumumuz Ankara Barosu için olağandı ve baro eğitimlerinde çok desteklerini gördük.

Stajınızı Banko Avukatlık & Arabuluculuk Bürosunda tamamladınız.  Göreve başladınız mı? Hedefleriniz ve hayalleriz nedir?

Banko Hukuk Bürosu sahibesi Av. Arb. Sabire Meltem Banko Hanım benim hemşehrim olur. Ortak bir tanıdık vasıtası ile staj için müracaat ettim. Çünkü ben genç bir stajyer gibi büroları gezemezdim. Zira ağaran saçlarımla bürolarda stajı cidden yapacağına dair büro sahiplerinin haklı endişeleri olmaktadır. Çünkü stajyerler ciddi işler yapıyorlar ve yoğun bir tempoları var. Bunun için benim bilmediğim birisini ikna etmem pek kolay olmazdı. Meltem hanım bize güvendi ve stajyeri olmamı kabul etti. Benim niyetim de ciddi bir staj eğitimi yapmaktı. Bunu da yerine getirdim. Dün stajyer olduğum büroda bu gün avukat olarak vazife yapıyorum.

Hedefim ve hayallerim: Takdir edersiniz ki ikisi de çok uzun değildir. Olabildiğince iyi bir avukat, hukuk adamı olmak ve üstlendiğim görevin en iyisini yaparak müvekkillerin haklarını korumaktır.

Bu ilham veren girişimcilik öykünüz vesilesiyle gençlere tavsiyeleriniz var mı?

Başta kendi çocuklarım olmak üzere etrafımdaki gençlere tavsiyem; birden çok disiplinler de üniversite okumak, bu günün dünyasında ve Türkiye’sinde çok kolaylaşmıştır. Hayat ise bunları yapmaya yetecek kadar uzundur. Lütfen bir üniversite veya bir dal ile yetinmeyin.

Fırsatları değerlendirin. Amatör ruhla okuyun. Örnek ise oldukça geç kalmış olsam da beni görün diyorum. Saygılarımla. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İŞTEİLHAM
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d blogcu bunu beğendi: